- Home
- Externe
- FERGUSON, (25.11.2014, 08:05)
- Gaidau Ion , Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a scăpat de urmărirea penală. Familia victimei, dezamăgită. Obama face apel la calm după izbucnirea unor proteste - VIDEO, FOTO - LIVE TEXT
Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. Familia tânărului s-a declarat "foarte dezamăgită" de decizia juraţilor. De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara după anunţarea verdictului.
Urmărește
1992 afișări
Poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a scăpat de urmărirea penală. Familia victimei, dezamăgită. Obama face apel la calm după izbucnirea unor proteste - VIDEO, FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 11:40 - Poliţia din Ferguson, vizată de tiruri, iar aproximativ 12 imobile au fost incendiate
Poliţia din Ferguson a fost ţinta a numeroase tiruri, iar imobile au fost incendiate în violenţele care au urmat anunţării, luni seara, a abandonării procedurilor împotriva unui poliţist alb care a ucis în vară un tânăr de culoare, a anunţat şeful poliţiei din comitat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 9:00, prezența la vot este de 4,26 %
-
Referendum local în Capitală. La ce întrebări vor avea de răspuns bucureştenii
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
Poliţia s-a confruntat cu o adevărată explozie de violenţă imediat după anunţaea verdictului. Poliţiştii au fost vizaţi de numeroase tiruri, au fost "bombardaţi" cu pietre şi alte obiecte, iar marţi la ora locală 2.30 (9.30, ora României) 12 imobile erau în flăcări, a anunţat şeful poliţiei din comitatul Saint Louis Jon Belmar într-o conferinţă de presă.
El a declarat că, potrivit numărătorii sale, au fost trase 150 de focuri de armă. Însă poliţia nu a rispostat şi nu a fost semnalat niciun mort. În total, 29 de manifestanţi au fost arestaţi, a spus el.
Revoltele au continuat în cursul nopţii de luni spre marţi, iar guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a solicitat o suplimentare a Gărzii Naţionale, în sprijinul poliţiei.
UPDATE 10:16 - Manifestaţii împotriva rasismului în SUA după decizia marelui juriu de la Ferguson
De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara, după decizia unui mare juriu de a nu-l urmări judiciar pe un poliţist alb care a ucis în august un tânăr de culoare la Ferguson.
Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca "Rasismul ucide", "Nu vom rămâne tăcuţi" şi denunţând "rasismul în rândul poliţiei".
"Dacă nu există justiţie, nu există pace", scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.
Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă.
Alt grup de manifestanţi s-a adunat în Union Square, în sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat să se îndreapte către Harlem pe jos, purtând în frunte o pancartă care cere "Dreptate pentru Michael Brown", tânărul ucis la vârsta de 18 ani de către un poliţist la Ferguson.
La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând "Mâinile sus, nu trageţi", sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson, un orăşel din Missouri (centru).
Ei arborau pancarte cu mesaje ca "Opriţi teroarea rasistă a poliţiei" sau "Viaţa persoanelor de culoare contează", a constatat corespondentul AFP la Casa Albă. Coloana părea să se îndrepte către Capitoliu.
Manifestaţii - pregătite dinainte, atât de aşteptată era decizia marelui juriu - au avut loc de asemenea la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago şi Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave.
La Oakland, în statul california, în vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostradă. Au fost operate "numeroase" arestări, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.
La Los Angeles, manifestanţi au încercat, fără succes, să pătrundă pe autrostrăzi, însă poliţişti i-au împiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierele din sud, cu populaţie majoritară de culoare.
Unii, adunaţi în faţa unui sediu al poliţiei, au urlat "Moarte copoilor criminali", scrie Los Angeles Times.
Câteva zeci de manifestanţi, unii culcându-se pe jos, pe stradă, într-un "die-in", au încercat să blocheze intersecţii la Beverly Hills sau în sudul Hollywoodului, purtând pancarte cu mesajul "Rezistenţa este justificată, de la Ferguson şi până în Fâşia Gaza".
Poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a scăpat de urmărirea penală, provocând proteste
"Dacă nu există justiţie, nu există pace", au scandat manifestanţii în Ferguson, suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri care a fost deja scena unor confruntări rasiale grave, după uciderea lui Michael Brown, împuşcat de şase ori, ziua, de către poliţist.
Imediat după anunţarea diciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere.
Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, a constatat AFP.
Poliţia a dezminţit că a utilizat gaze lacrimogene şi a afirmat că a fost ţinta unui atac cu cocteil Molotov.
De asemenea, poliţia a anunţat mai multe scene jafuri în nordul suburbiei Saint Louis şi a deplâns incendierea unui vehicul care-i aparţine.
În Times Square, la New York, dar şi în capitala federală, sute de manifestanţi au protestat faţă de, în opinia lor, refuzul la justiţie.
După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă, după ce a tras de şase ori, ziua, asupra tânărului.
"Datoria unui mare juriu este să despartă faptele de ficţiune", a declarat pentru presă procurul Robert McCulloch, adăugând că juraţii au "stabilit că nu există motive suficiente pentru intentarea unei urmăriri împotriva ofiţerului Wilson".
"Nu există nicio îndoială că agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocând un "deces tragic". Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie "completă şi profundă", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti.
În paralel, ancheta federală continuă. "Ea este independentă faţă de ancheta locală de la început şi va rămâne" aşa, a declarat secretarul Justiţiei Eric Holder într-un comunicat.
Familia, "foarte dezamăgită"
Familia tânărului de culoare s-a declarat "profund dezamăgită că ucigaşul copilului nu suportă consecinţele faptelor sale".
Imediat după luarea deciziei, în faţa a numeroase camere de televiziune, mulţimea, majoritar de culoare, a început să arunce cu pietre, să spargă sticle şi să zgâlţâie o maşină de poliţie, în timp ce zeci de poliţişti au lansat grenade lacrimogene. Poliţia difuza mesajul "sunteţi adunaţi ilegal, sunteţi rugaţi să vă dispersaţi imediat sau veţi fi arestaţi".
Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a decretat starea de urgenţă, a mobilizat Garda Naţională şi a suplimentat efectivele de poliţie în aşteptarea unor posibile confruntări.
Cu puţin timp înainte de anunţ, el a avertizat că forţele de ordine vor recurge la toate mijloacele disponibile "dacă oamenii sunt violenţi sau ameninţă proprietatea privată".
Riscurile sunt mari, atât de mult a trezit moartea tânărului spectrul rasismului în Statele Unite şi a pus într-un mod foarte crud în lumină relaţiile foarte tensionate din acest orăşel cu populaţie majoritar de culoare, în care poliţiştii şi elitele sunt exclusiv albi.
Tânărul în vârstă de 18 ani - care nu era înarmat - a fost ucis de către Darren Wilson în plină zi, pe o stradă din Ferguson, pe 9 august. Poliţistul a tras cel puţin şase gloanţe.
Cadavrul tânărului a fost lăsat să fie văzut de către trecători timp de mai multe ore, în soare, ceea ce sporit furia manifestanţilor, care cu considerat acest lucru un semn în plus al dispreţului forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare.
Cu aproximativ 20 de minute înainte, Michael Brown a fost filmat într-un minimarket furând un pachet de ţigări.
Revolte
Moartea lui Michael Brown a provocat revolte violente vara aceasta, fiind necesară impunerea unor măsuri de restricţionare a circulaţiei timp de mai multe zile la Ferguson.
"Va fi război. Începând de azi. Război!", striga luni seara un locuitor din Ferguson, în zona în care a fost ucis Brown.
Numeroşi comercianţi şi firme din orăşel şi-au baricadat vitrinele cu panouri mari de lemn, iar mai multe şcoli au prelungit weekendul deja lung de Thanksgiving, care a început joi, urmând să rămână închise toată săptămâna.
Proprietarul unui magazin de arme de foc, situat la aproximativ 30 de kilometri de Ferguson, a declarat că vânzările au "explodat" odată cu apropierea datei anunţării deciziei.
Barack Obama a lansat un apel la calm către protestatarii de la Ferguson
Preşedintele Barack Obama a lansat, de la Casa Albă, un apel la calm după decizia juraţilor de a nu începe urmărirea penală în cazul poliţistului Darren Wilson.
"Suntem o naţiune fondată pe respectarea legii", a declarat Obama într-o scurtă intervenţie, la câteva minute după anunţarea acestei decizii, la Ferguson, unde poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
"Mă alătur părinţilor lui Michael Brown (tânărul ucis) îndemnându-i pe toţi cei care contestă această decizie să o facă în mod paşnic", a adăugat el, recunoscând că furia este o reacţie "de înţeles".
"Îndemn, de asemenea, forţele de ordine (...) să dea dovadă de reţinere", a subliniat el.
Preşedintele a avertizat faţă de tentaţia de a "disimula problemele" legate de rasism în Statele Unite.
"Este necesar să recunoaştem că situaţia de la Ferguson trimite la provocări mai importante cu care ţara noastră se confruntă în continuare", a sublinait şeful statului. "În prea multe regiuni din ţară există o neîncredere profundă între forţele de ordine şi comunităţile de culoare", a continuat el, evocând "moştenirea discriminării rasiale".
"Nu este o problemă doar la Ferguson, este o problemă în America", a subliniat Obama, primul preşedinte de culoare al ţării.
"Este necesar să înţelegem aceste probleme şi să vedem cum să facem progrese. Însă acest lucru nu se va face aruncând sticle, spărgând geamurile maşinilor (...) şi cu siguranţă nu atacând orice", a adăugat el.
Întrebat despre o eventuală vizită pe teren, la Ferguson, Obama a răspuns evaziv "să vedem cum evoluează lucrurile".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe