- Home
- Externe
- (04.02.2022, 16:37)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politolog bulgar: "Cred că Putin plănuieşte ceva mai cumplit decât războiul"
Ivan Krastev, politolog bulgar, nu crede că Rusia va invada Ucraina şi consideră că Vladimir Putin are un motiv mult mai viclean pentru care a mobilizat trupele ruse.
Urmărește
112206 afișări
Politolog bulgar: "Cred că Putin plănuieşte ceva mai cumplit decât războiul"
Ivan Krastev este politolog bulgar, preşedintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia şi membru permanent la IWM din Viena. Este membru fondator al Consiliului European pentru Relaţii Externe, membru al consiliului de administraţie al International Crisis Group şi este un scriitor de opinie pentru The New York Times.
El nu crede că Putin intenţionează să invadeze vreodată Ucraina şi crede că în spatele mobilizării trupelor ruse la graniţa se află un motiv viclean ascuns, scrie Political Wire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
„Europenii şi ucrainenii sunt sceptici cu privire la o invazie majoră rusă în Ucraina nu pentru că au o viziune mai bună despre domnul Putin decât omologii lor americani. Dimpotrivă, ei îl văd ca fiind mai rău intenţionat. Războiul, argumentează ei, nu este jocul Kremlinului.”
Politologul bulgar mai crede că Putin foloseşte strategia fricii pentru a destabiliza Occidentul.
„Este o suită extinsă de tactici concepute pentru a destabiliza Occidentul. Pentru Europa, ameninţarea războiului s-ar putea dovedi a fi mai distructivă decât războiul însuşi”.
De când mobilizarea trupelor ruse la graniţa estică a Ucrainei a panicat toată Europa, câteva state membre NATO din spaţiul est-european precum România, Polonia şi statele baltice au solicitat sprijin din partea Statelor Unite prin aducerea de noi trupe şi achiziţionarea de noi aeronave.
Statele est-europene ajung astfel să-şi cheltuiască şi mai multe sume de bani din buget pe apărare, bani cani care putea fi alocaţi pe reforme, dezvoltarea infrastructurală, securitate socială, educaţie şi sistem medical, dar mai ales pe energii alternative la gazul rusesc. Pe termen lung, cheltuielile tot mai mari pe apărare pot duce la stagnare şi scădere economică, iar statele est-europene, cu cât rămân mai sărace şi nedezvoltate şi în continuare dependente de gazul rusesc, şi cu cât amână mai mult tranziţia la energiile alternative şi verzi (energia nucleară, energia solară) şi astfel ajung mai vulnerabile în faţa influenţei ruse.
Bloomberg scrie că războiul economic dintre Europa şi Rusia este mult mai dureros. Chiar dacă Rusia ar fi sancţionată, şi statele est-europene ar avea de suferit căci depind de importurile ruseşti. Aproximativ 0,8% din activitatea economică a Uniunii Europene este direct legată de importurile ruseşti, conform calculelor Bloomberg Economics bazate pe baza de date TiVA a OCDE pentru 2018. Sancţiunile economice împotriva Rusiei ar afecta această sursă de cerere de bunuri şi servicii europene, în special pentru Europa de Est.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe