Polonezii sunt îndemnaţi să "mănânce mere împotriva lui Putin", într-o campanie pe Twitter

O campanie lansată pe Twitter - "Mâncaţi mere împotriva lui Putin" - îi îndeamnă pe polonezi să răspundă cu umor embargoului rus asupra fructelor şi legumelor din ţara lor, anunţat de Moscova în replică la noile sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Polonezii sunt îndemnaţi să "mănânce mere împotriva lui Putin", într-o campanie pe Twitter

Polonezii sunt îndemnaţi să "mănânce mere împotriva lui Putin", într-o campanie pe Twitter (Imagine: Tomas Dan/Mediafax Foto)

Campania, susţinută de numeroşi jurnalişti, politicieni şi personalităţi din această ţară, este în primul rând destinată sprijinirii agricultorilor polonezi, victime ale embargoului, în condiţiile în care Polonia este primul exportator mondial de mere.

Pe contul de Twitter # jedzjablka ("Mâncaţi mere"), zeci de persoane şi-au publicat fotografiile în care sunt surprinse având în mână mere sau cidru, o băutură obţinută prin fermentarea fructelor.

TITLURILE ZILEI

Alte persoane propun meniuri pe bază de mere şi pledează în favoarea unui "patriotism al fructelor", în timp ce alţii propun să-i fie oferit "un cotor de măr lui Putin".

"Alăturaţi-vă campaniei pentru a arăta că nu ne pasă de embargoul rus", afirmă, într-un mesaj pe Twitter, Stanislaw Koziej, consilier pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Bronislaw Komorowski.

Potrivit Ministerului Agriculturii de la Varşovia, aproape 7% din exporturile agroalimentare poloneze ajung pe piaţa din Rusia, care, de asemenea, cumpără anual un milion de tone de mere.

Serviciul federal rus pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară a anunţat, miercuri, că, începând din 1 august, va interzice importurile de fructe şi legume din Polonia. Decizia, motivată prin "încălcări repetate" ale reglementărilor în certificatele şi procedurile de carantină, este considerată de majoritatea experţilor drept o măsură de retorsiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost acuzat în mai multe rânduri că foloseşte "arma comercială" ca instrument de presiuni diplomatice asupra ţărilor din regiune care critică politica Moscovei.

De altfel, Rusia a folosit această "armă" în ultimele două luni împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova, în urma semnării de cele două foste republici sovietice a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a adoptat marţi noi sancţiuni economice contra Rusiei, vizând în special blocarea accesului la pieţele financiare europene pentru întreprinderile şi băncile ruseşti. Noile sancţiuni, care vor intra în vigoare de la 1 august, interzic de asemenea vânzările de armament, comerţul cu tehnologii sensibile şi cu bunuri de uz militar şi civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici