- Home
- Externe
- VARŞOVIA, (12.04.2013, 17:34)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polonia a rezolvat problema finanţării unui program antirachetă naţional
Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a promulgat vineri un amendament la Legea privind finanţarea armatei naţionale, destinat să garanteze finanţarea programului scutului antirachetă polonez în perioada 2014-2023.
Urmărește
129 afișări
Polonia a rezolvat problema finanţării unui program antirachetă naţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest program va reprezenta "un semnal important trimis către toţi, ce transmite că Polonia dispune de mijloace de apărare proprii, fiind capabilă să participe la sisteme comune proprii Alianţei Atlantice", a declarat Komorowski, citat pe site-ul de Internet al Preşedinţiei poloneze.
Preşedintele a ales să semneze amendamentul la lege la baza militară Szypliszki, în nord-estul Poloniei, care adăposteşte un radar NATO.
La sfârşitul lunii martie, într-un discurs susţinut în Parlament, ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anunţat că Polonia va cheltui în cursul a zece ani 140 de miliarde de zloţi (33,6 miliarde de euro) pentru a-şi moderniza armata şi dota "forţele de descurajare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Noi vom dispune de un sistem de apărare aeriană propriu. Scutul nostru naţional, alături de scutul american, ale căror elemente vor fi instalate pe teritoriul nostru în 2018, va face parte din sistemul NATO", a precizat atunci ministrul.
În martie, Statele Unite au anunţat restructurarea programului scutului antirachetă, preconizând de-acum mobilizarea suplimentară a 14 interceptoare de rachete în Alaska, cu scopul de a face faţă ameninţării nord-coreene. În Europa, unde este destinat să contreze eventuale lansări din Iran, programul vizează mobilizarea, până la orizontul anului 2018, a 24 de rachete de interceptare SM3-IIA în România şi Polonia.
Moscova consideră acest program o ameninţare pentru securitatea sa şi cere să participe la sistem sau să primească garanţii că nu este îndreptat împotriva sa.
Polonia, o fostă ţară comunistă de aproximativ 38 de milioane de locuitori care a devenit membră NATO în 1999 şi a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004, trebuie să îşi modernizeze rapid armata, deoarece unele elemente ale sistemului său de apărare datează din perioada sovietică.
Spre deosebire de alte ţări europene, Polonia, care şi-a păstrat creşterea pe parcursul crizei mondiale, a menţinut bugetul apărării la 1,95% din PIB.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe