Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

Cuirasatul german Schleswig-Holstein a tras în Polonia, în urmă cu 70 de ani, la 1 septembrie 1939, la ora 04.45, primele lovituri de tun care declanşau cel de-al Doilea Război Mondial, împotriva bazei poloneze de la Westerplatte, lângă Gdansk.

Urmărește
3107 afișări
Imaginea articolului Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

Polonia comemorează 70 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial (Imagine: Mediafax Fo/AFP)

Acest atac a marcat începutul unui război care s-a soldat cu 50 de milioane de morţi în întreaga lume, dintre care aproximativ şase milioane în Polonia.

"Polonia doreşte ca 1 septembrie 1939 să rămână înscrisă în memorie ca data începerii celui mai mare cataclism din secolul al XX-lea, legată de agresiunea Gemaniei, şi apoi a Rusiei sovietice, împotriva Poloniei", a declarat premierul polonez, Donald Tusk.

Marţi, circa 20 de şefi de guverne vor marca această aniversare la monumentul dedicat apărătorilor de la Westerplatte. Printre invitaţi se află cancelarul german, Angela Merkel, premierul rus, Vladimir Putin, şi premierii francez, Francois Fillon, italian, Silvio Berlusconi, ucrainean, Iulia Timoşenko, şi suedez, Fredrik Reinfeldt, care este şi preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene.

Administraţia americană va fi reprezentată de fostul secretar al Apărării William Perry şi de consilierul pentru Securitate naţională, James Jones. Nivelul scăzut al delegaţiei americane a suscitat comentarii de nemulţumire în Polonia.

Angela Merkel şi Vladimir Putin sunt aşteptaţi în mod special, în contextul în care interpretările istorice ale războiului sunt diferite în cele trei ţări.

Odată cu apropierea aniversării, presa poloneză a prezentat o serie de declaraţii ale istoricilor ruşi, care acuză Polonia că ar fi încheiat, în anii 1930, un pact cu Hitler, aruncând asupra Varşoviei o parte a responsabilităţii pentru declanşarea conflictului.

Serviciul rus de informaţii externe (SVR) a anunţat publicarea, în curând, a unor "documente inedite" asupra politicii poloneze în perioada 1935-1945, în special a unor "planuri secrete" ale Varşoviei dinainte de declanşarea războiului.

În Germania, un proiect de memorial la Berlin, dedicat dislocărilor de populaţie din Europa de după 1945, continuă să suscite, în Polonia, temeri că vor fi puse pe acelaşi plan suferinţele victimelor nazismului şi cele ale germanilor expulzaţi din ţările Europei Centrale după război.

Mai multe milioane dintre aceştia au fost nevoiţi să fugă din teritoriile atribuite Poloniei de puterile aliate, în compensaţie pentru teritoriile din est, ocupate de fosta Uniune Sovietică. Milioane de polonezi au fost, de asemenea, victime ale acestor modificări de frontiere.

Într-o declaraţie comună, publicată înaintea apropierii aniversării, episcopii catolici polonezi şi germani au lansat un avertisment împotriva "tentativelor de exploatare a rănilor trecutului şi trezirii unor resentimente prin interpretări unilaterale ale istoriei". Ei au condamnat, totodată, crimele celui de-al Doilea Război Mondial şi expulzările care au rezultat din acesta.

După ce a anexat, fără să tragă un foc de armă, Austria, în martie 1938, iar ulterior teritoriile vestice ale Cehoslovaciei, Adolf Hitler a cerut Poloniei o cale de trecere, cunoscută drept Coridorul Danzig (Gdansk, în poloneză), între Prusia Orientală şi restul Germaniei, o cerere respinsă de Varşovia.

La 1 septembrie 1939, fără nicio declaraţie formală de război, forţele armate germane atacau Polonia. După 17 zile, fosta Uniune Sovietică invada estul Poloniei, în virtutea unei clauze secrete a unui pact germano-sovietic, încheiat la 23 august 1939.

Amintirea celui de-al Doilea Război Mondial este în continuare foarte puternică în Polonia. Între 5,6 şi 5,8 milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au murit în acest conflict, conform unor calcule recente făcute de istorici polonezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici