Polonia comemorează 85 de ani de la invazia Germaniei naziste, care a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial

  • Polonia a organizat duminică o ceremonie de comemorare a 85 de ani de când Germania nazistă a lansat primele sale atacuri asupra unui fort polonez şi a declanşat începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Luând cuvântul în cadrul ceremoniei, prim-ministrul Donald Tusk a declarat că lecţiile războiului mondial „nu sunt o abstracţie” şi a făcut o paralelă cu războiul în desfăşurare din Ucraina.
Urmărește
602 afișări
Imaginea articolului Polonia comemorează 85 de ani de la invazia Germaniei naziste, care a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial

Polonia a marcat duminică 85 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în timpul ceremoniei anuale de comemorare care a avut loc în zori pentru a aminti primele atacuri ale Germaniei naziste care au declanşat conflictul.

Aproape şase milioane de polonezi au murit în conflictul care a ucis în total peste 50 de milioane de oameni, inclusiv şase milioane de evrei care au murit în Holocaust, jumătate dintre aceştia fiind polonezi, relatează AFP.

Ceremonia de comemorare de duminică a avut loc în mod tradiţional la Westerplatte, pe coasta baltică a Poloniei, unde o navă de luptă nazistă germană a deschis focul asupra unui fort polonez în urmă cu 85 de ani.

Luând cuvântul la Westerplatte, prim-ministrul Donald Tusk a declarat că lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial „nu sunt o abstracţie” şi a trasat paralele cu războiul din Ucraina vecină.

„Acest război vine din nou din est”, a spus el.

El a îndemnat statele membre NATO să fie „pe deplin dedicate apărării... împotriva agresiunii la care asistăm astăzi pe câmpurile de luptă din Ucraina”.

Atacurile lui Adolf Hitler asupra Poloniei au determinat Marea Britanie şi Franţa să declare război Germaniei naziste. Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietică a invadat la rândul său Polonia.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a luat parte la comemorări în oraşul Wielun din vestul Poloniei, unde au căzut primele bombe germane în urmă cu 85 de ani.

Duda a declarat că „scuzele” Germaniei nu au fost suficiente şi a cerut despăgubiri, adăugând: „Această problemă nu este rezolvată”.

Deşi au trecut 85 de ani de la începutul războiului, există încă chestiuni nerezolvate, potrivit Poloniei.

Actualul guvern pro-UE al Poloniei, condus de Tusk, a îndemnat Germania să ofere compensaţii financiare pentru pierderile suferite de ţară din cauza trupelor naziste.

Acesta a făcut ecou unui demers similar anterior al partidului populist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în alegerile din octombrie.

Potrivit presei poloneze, discuţiile dintre Varşovia şi Berlin privind compensaţiile financiare pentru victimele în viaţă ale Germaniei naziste sunt în curs, Polonia estimând că până la 70 000 de persoane ar fi eligibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici