Polonia a înfiinţat a cincea categorie de forţe, Forţele Teritoriale. Acum are în jur de 50.000 de militari organizaţi în 17 brigăzi de infanterie uşoară

  • Preşedintele polonez Andrzej Duda a prezentat în luna mai Parlamentului un proiect de lege care vizează creşterea pregătirii pentru apărare, citând noi forme de ameninţare din partea Rusiei, a declarat joi Biroul Naţional de Securitate.
  • După revizuirea strategiei naţionale de apărare a Poloniei, în 2016, Polonia a înfiinţat, începând cu acelaşi an, a cincea categorie de forţe, Forţele de Apărare Teritoriale, alături de cele Terestre, Navale, Aeriene şi pentru operaţii speciale.
Urmărește
14200 afișări
Imaginea articolului Polonia a înfiinţat a cincea categorie de forţe, Forţele Teritoriale. Acum are în jur de 50.000 de militari organizaţi în 17 brigăzi de infanterie uşoară

Polonia are un plan foarte clar pentru forţele armate, având ca obiectiv să creeze cea mai puternică armată din Europa până în 2032.

O atenţie deosebită este crearea Forţelor Teritoriale în 2016 care au evoluat până la 17 brigăzi de infanterie şi aproape 50.000 de militari. Crearea acestei forţe a venit după anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei şi declanşarea războiului din Donbas. Guvernul Poloniei de atunci a intuit tendinţele expansioniste ale regimului lui Putin şi a luat măsuri.

În comparaţie cu rezerva armatei, care în caz de mobilizare acţionează integrat în Forţele Armate Poloneze, Forţele Teritoriale vor acţiona independent şi local, în special împotriva formelor de război hibrid.

Polonia este împărţită teritorial în 16 voievodate, care fiecare are câte o brigadă din Forţele teritoriale, mai puţin Masovian, unde este şi capitala Varşovia, care are două brigăzi. Fiecare brigadă are patru batalioane de infanterie uşoară.

Militarii din Forţele Teritoriale sunt echipaţi cu armament modern de infanterie, inclusiv sisteme portabile antitanc şi antiaerian. Aceştia execută o pregătire de 30 de zile pe an, în exerciţii comune cu celelalte categorii de forţe. Aceste unităţi sunt formate din militari activi, rezervişti şi voluntari.

În 2032, forţele armate poloneze trebuie să dea dovadă de putere în toate aspectele: trebuie să deţină echipamente militare de ultimă generaţie, puternice, trupe bine antrenate, precum şi proceduri testate şi verificate. „Vom încerca să păstrăm în rezervă o parte a echipamentelor îmbătrânite, dar modernizate corespunzător. Sistemul de comandă şi control ar trebui să fie clar şi pregătit pentru reacţii imediate în timp de criză şi război. Conducerea poloneză trebuie să aibă o conştientizare deplină a situaţiei şi un sprijin militar adecvat pentru a facilita un proces decizional eficient. Polonia îşi va menţine contribuţia la activităţile NATO şi va consolida cooperarea cu aliaţii săi,” se arată în ultima strategie naţională de apărare a Poloniei, din 2020.

Conform liderilor militari polonezi, NATO rămâne cea mai puternică alianţă militară din lume, iar Polonia va depune toate eforturile pentru a se asigura că rămâne un garant al păcii şi prosperităţii în Europa. Alianţa Nord-Atlantică, precum şi Uniunea Europeană, au contribuit la producerea unei stabilităţi fără egal a continentului. Un element important al acestei arhitecturi va fi continuarea angajamentului militar şi politic al Statelor Unite. Vedem perspective foarte pozitive pentru dezvoltarea în continuare a cooperării noastre militare cu Washingtonul.

În plus, un element esenţial al securităţii Poloniei va fi consolidarea cooperării militare în regiunea noastră, în special în Marea Baltică, între membrii Grupului de la Vişegrad, cu România şi toate celelalte ţări de pe flancul estic al NATO. Această cooperare ar trebui să se manifeste prin intensificarea exerciţiilor, crearea de comenzi şi unităţi comune şi, dacă este posibil, prin achiziţionarea în comun de echipamente militare. Polonia vrea consolidarea parteneriatului cu Berlinul. Împreună cu Germania şi Danemarca şi cu cooperarea altor aliaţi, Polonia va menţine cel mai mare cartier general la nivel de corp din regiune. De asemenea, Polonia intenţionează să înfiinţeze un sediu de comandă suplimentar la Cracovia, cu scopul de a facilita cooperarea regională, inclusiv în cadrul misiunilor UE.

Forţele armate poloneze în 2032 vor fi una dintre cele mai moderne şi mai numeroase armate din Europa. Acestea vor consta din cinci servicii: Forţele Terestre, Marina, Forţele Aeriene, Forţele de Operaţiuni Speciale şi Forţele de Apărare Teritorială. Condiţia prealabilă pentru succes va fi capacitatea lor de a interacţiona între ele în operaţiuni comune, în special între forţele operaţionale şi forţele de apărare teritorială. Accentul pe o astfel de integrare va fi pus în programul extins de exerciţii şi jocuri de război.

Ca urmare a cercetării şi analizei, Forţele Terestre şi Aeriene rămân elementele cheie ale apărării poloneze. Procesul analitic SDR s-a dovedit a fi necesar pentru a stabili o nouă (a patra) divizie a forţelor operaţionale. Ne vom strădui să multiplicăm puterea de foc, ceea ce va duce la crearea de capabilităţi de descurajare. Mijloacele de atingere a acestui obiectiv vor fi introducerea de mijloace care diminuează capacităţile de luptă ale inamicului, fără a destabiliza ordinea internaţională, de exemplu ducând la un număr mare de victime civile.

Forţele de Operaţiuni Speciale îşi vor spori potenţialul, atât în ceea ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor de mare intensitate, cât şi participarea lor la operaţiuni de intensitate mai mică în străinătate. Forţele de apărare teritorială îşi vor atinge întregul potenţial oferindu-le o putere de foc sporită. Îi va face capabili să îndeplinească diverse sarcini, cooperând predominant cu forţele operaţionale şi acţionând în principal ca unităţi de infanterie uşoară. De asemenea, vor fi gata să contracareze războiul neregulat ostil şi să ofere asistenţă în operaţiunile de gestionare a crizelor. Marina va juca, de asemenea, un rol semnificativ prin apărarea coastei noastre şi negarea supremaţiei inamicului asupra sudului Mării Baltice.

Unităţile cibernetice vor fi responsabile pentru asigurarea securităţii cibernetice în mod continuu prin coordonarea şi supravegherea activităţilor din spaţiul cibernetic. Forţele armate poloneze vor fi pregătite să opereze în mediul informaţional dinamic, atât proactiv, cât şi reacţionând la acţiuni ostile. Va fi integrată funcţionarea instituţiilor şi serviciilor militare responsabile cu colectarea datelor.

Dezvoltarea forţelor armate poloneze moderne va necesita achiziţii prudente şi desemnarea unor direcţii adecvate de cercetare. Aceste achiziţii trebuie să se bazeze chiar mai mult decât astăzi pe analiza disciplinată a datelor. Achiziţiile propuse trebuie verificate riguros prin exerciţii şi simulări. Vor trebui dezvoltate instrumente pentru modelarea operaţională şi financiară, care vor ajuta procesul de planificare a apărării să devină mai realist. Această problemă necesită crearea unui sistem de testare operaţională şi cercetare care să se ocupe de organizarea armatei.

În acelaşi timp, Armata Poloniei oferă o şansă pentru fiecare soldat de a-şi îmbunătăţi calităţile şi abilităţile individuale. Tendinţele demografice care privesc întreaga societate sunt un factor crucial pentru personalul militar. Pentru a răspunde acestei provocări, armata va trebui să întreprindă acţiuni în multe domenii, inclusiv măsuri pentru a îmbunătăţi imaginea armatei ca angajator. Este esenţial să se creeze condiţii mai bune şi noi stimulente pentru specialiştii din domenii restrânse de expertiză, care sunt, de asemenea, solicitaţi pe piaţa competitivă a muncii civile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici