Poroşenko a discutat marţi seara târziu la telefon cu cancelarul german Angela Merkel şi vicepreşedintele american Joe Biden, pentru a afla „ce susţinere poate oferi (Ucrainei) comunitatea internaţională cu o zi înainte de (reuniunea) Consiliului European”, a anunţat miercuri preşedinţia ucraineană.
El i-a spus lui Merkel că „armament şi combatanţi continuă să ajungă în Ucraina de pe teritoriul Rusiei”, iar cancelarul l-a asigurat că Ucraina va beneficia de o „susţinere fermă din partea Uniunii Europene” în cursul reuniunii de miercuri, la Bruxelles, potrivit preşedinţiei ucrainene, care nu precizează dacă această susţinere vizează impunerea unor sancţiuni contra Rusiei, cerute de către Kiev.
Poroşenko a discutat cu Merkel şi despre „două încercări”, marţi, de organizare a unei videoconferinţe a Grupului de Contact (Ucraina, Rusia, OSCE) cu separatişti ruşi, anunţă preşedinţia.
Biden a dat asigurări, la rândul său, că Statele Unite vor „continua să susţină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi să acţioneze cu insistenţă în vederea elaborării unei poziţii solidare cu Uniunea Europeană” cu privire la Ucraina, potrivit preşedinţiei.
Statele Unite au sugerat marţi seara că ar putea să înăsprească în mod unilateral sancţiunile impuse Rusiei, în cazul în care UE nu face acest lucru, cu scopul de a obliga Moscova să se plieze cu privire la Ucraina.
Ucraina-însăşi a cerut marţi noi sancţiuni europene contra Rusiei, acuzată că-i susţine pe separatiştii proruşi din estul ţării.
UE a interzis, până acum, eliberarea unor vize şi a blocat averile a aproximativ 60 de ruşi şi ucraineni implicaţi în escaladarea conflictului dintre cele două ţări, dar nu a impus sancţiuni economice de anvergură anumitor sectoare, o etapă cunoscută la Bruxelles ca „faza a treia”.