- Home
- Externe
- LONDRA, (14.02.2015, 18:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poroşenko: Înţelegerea de la Minsk este în MARE PERICOL. Oficial: Oraşul Debalţeve, transformat într-un "nou Stalingrad" la ordinul lui Putin - VIDEO
Petro Poroşenko a avertizat că armistiţiul care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică este în "mare pericol", din cauza confruntărilor armate intense din estul Ucrainei, acuzând Rusia că şi-a "intensificat semnificativ" ofensiva. Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov.
Urmărește
35073 afișări
Poroşenko: Înţelegerea de la Minsk este în MARE PERICOL. Oficial: Oraşul Debalţeve, transformat într-un "nou Stalingrad" la ordinul lui Putin (Imagine: Captură video)
UPDATE 16:44 - Oraşul Debalţeve, transformat într-un "nou Stalingrad" la ordinul lui Putin, acuză un oficial
Oraşul Debalţeve arde, iar bombardamentele cu toate tipurile de piese de artilerie ale forţelor armate ruse nu încetează, acuză un oficial ucrainean, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de la Minsk, sâmbătă noaptea, relatează Ukrinform în pagina electronică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
"Aproape toate clădirile de birouri sunt în ruină, sunt distruse sute de case şi întreaga zonă rezidenţială", scrie într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Zorian Şkiriak, un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne.
"Inamicul a atacat sediul poliţiei din oraş cu rachete Grad de tip MLRS BM-21. Mai multe rachete au lovit clădirea. Imobilul este considerabil avariat", continuă oficialul ucrainean, adăugând că "până la urmă, Poliţia din Debalţeve este la datorie".
Zona Debalţeve a fost ţinta celui mai mare număr de atacuri sâmbătă, a anunţat centrul de presă al operaţiunii "antiteroriste" din Donbas. Oraşul este un nod feroviar strategic. Rebelii proruşi au preluat de mai mult timp controlul asupra drumului către localitate, asediind forţele guvernamentale.
Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat anterior că rebelii vor să-şi "ridice steagul" la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii. "Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă", le-a declarat el unor reporteri.
Forţele rebele din estul Ucrainei sunt pregătite să reacţioneze în cazul în care Kievul nu dă curs înţelegerii de la Minsk privind reconcilierea Ucrainei, a declarat sâmbătă Denis Puşilin, reprezentantul Doneţkului în Grupul de contact din care fac parte Kievul, Moscova şi OSCE, scrie Sputnik.
UPDATE 11:50 - Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei şi va mai trimite 55, anunţă Turcinov
Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov, relatează Unian.
"Aceste vehicule au fost obţinute fără armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat în Ucraina şi vor asigura o acoperire eficientă împotriva focului Gărzii Naţionale sau altor unităţi cărora le vor fi livrate", a declarat Turcinov vineri.
După testare, vehiculele blindate vor "intra imediat în serviciul militarilor" ucraineni, a subliniat el.
Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anunţat la începutul lui decembrie că Ministerul ucrainean al Apărării a achiziţionat 75 de vehicule blindate uşoare de la compania britanică Saxon, în valoare de 3,8 milioane de dolari.
El preciza că vehiculele britanice Saxon reprezintă o alternativă "accesibilă ca preţ" la tehnologia depăşită aflată în prezent în serviciul armatei ucrainene, adăugând că ele urmează să fie modernizate pentru a oferi protecţia de care au nevoie militarii ucraineni în timpul misiunilor în zona de luptă din estul ţării.
Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la începutul anilor '70 ca "taxiuri de luptă" ieftine dar eficiente pentru forţe de securitate aflate în misiuni. Ele sunt utilizate în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Oman, Bahrain, Malaysia şi Nigeria.
"După ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii", a declarat vineri Poroşenko, citat de BBC News Online.
"Din nefericire, după (negocierile de la) Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat", a acuzat el, adăugând că Kievul "este convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol".
Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte îngrijorate de informaţii potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei
Bombardamente se auzeau sâmbătă dimineaţa în fieful separatist prorus Doneţk.
Citeşte şi:
Ce nu s-a văzut la summitul de la Minsk: Schimburile de priviri dintre Putin, Poroşenko, Merkel şi Hollande la negocierile pentru acordul de pace - GALERIE FOTO
De asemenea, confruntări aprige continuau să aibă loc la Debalţeve, o localitate strategică aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene şi situată între zone aflate sub controlul insurgenţilor proruşi.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Acordul de la Minsk face posibil planul lui Putin de a crea un stat marionetă în Ucraina
Peste 12 civili au fost ucişi vineri în bombardamente care au avut loc în estul ţării. Militarii ucraineni şi rebelii din Doneţk şi Lugansk se acuză reciproc de atacarea unor zone locuite.
Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a discuta despre implementarea armistiţiului semnat joi la Minsk.
Citeşte şi:
Bilanţul confruntărilor armate produse vineri în estul Ucrainei este de cel puţin 25 de morţi
Preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Germaniei - care au semnat documentul final al summitului de joi de a Minsk - urmează să păstreze legătura telefonic, în weekend, pe tema situaţiei din Ucraina
În pofida apropierii termenului intrării în vigoare a armistiţiului - duminică la ora locală 0.00 (0.00, orra României) - confruntările armate par să nu dea semne că s-ar opri, potrivit unor jurnalişti de la faţa locului.
Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat că rebelii vor să-şi "ridice steagul" la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii. "Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă", le-a declarat el unor reporteri.
Două persoane au fost ucise vineri în bombardamente rebele asupra unei cafenele din Şcastia, lângă Lugansk, dar şi un băiat lângă o şcoală din Artemivsk, o localitate de lângă Debalţeve, au anunţat autorităţile regionale ucrainene.
Citeşte şi:
REPORTAJ: Europenii întâmpină cu un optimism rezervat rezultatul negocierilor de la Minsk
La rândul lor, rebelii au anunţat că cel puţin şase persoane au fost ucise în bombardamente ale forţelor guvernamentale la Doneţk şi Horlivka.
De asemenea, forţele guvernamentale au declanşat o ofensivă în zona portului Mariupol, situat între zonele controlate de către rebelii proruşi în Donbas şi Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în martie.
Citeşte şi:
ACORD de încetare a ostilităţilor în Ucraina. Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în ţară, în pofida acordului de pace. 600 de militari SUA vor ajunge în Ucraina - VIDEO
Noua intensificare a confruntărilor armate alimentează temerile că înţelegerea de joi de la Minsk ar putea putea să fie abandonată înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.
Însă grupul însărcinat cu monitorizarea armistiţiului s-a declarat optimist, în pofida "confruntărilor destul de serioase" de vineri. "Noi credem că Acordurile de la Minsk sunt singura foaie de parcurs către o încetare de durată a focului", a declarat pentru BBC Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE.
Pe de altă parte, Marea Britanie a livrat Ucrainei un lot de vehicule blindate, a confirmat Ministerul britanic al Apărării. Londra a precizat că este vorba despre vehicule scoase din serviciu, neînarmate şi care nu sunt dotate cu echipament letal.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe