- Home
- Externe
- NEW YORK, (14.06.2015, 12:03)
- Iuliana Enache
PREMIERĂ de la sfârşitul Războiului Rece: Pentagonul vrea să staţioneze armament greu în ţările baltice şi est-europene, între care şi România
Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu, între care tancuri, precum şi 5.000 de militari în câteva state est-europene şi în ţările baltice, au declarat oficiali americani şi din cadrul NATO, în eforturile de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa, relatează New York Times.
Urmărește
11833 afișări
PREMIERĂ de la sfârşitul Războiului Rece: Pentagonul vrea să staţioneze armament greu în ţările baltice şi est-europene, între care şi România (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu, între care tancuri, precum şi 5.000 de militari în câteva state est-europene şi în ţările baltice, au declarat oficiali americani şi din cadrul NATO, în eforturile de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa, relatează New York Times.
Propunerea, în cazul în care va fi aprobată, va marca o premieră de la sfârşitul Războiului Rece, fiind prima dată când Statele Unite ar staţiona echipament militar greu într-un nou stat membru NATO din Europa de Est care a făcut parte din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice. Anexarea Crimeei de către Rusia şi războiul din estul Ucrainei au tras un semnal de alarmă şi au determinat noi planificări militare în capitalele NATO, afirmă cotidianul american în pagina electronică.
Aceasta ar fi prima serie de măsuri importante luate de Statele Unite şi NATO pentru consolidarea forţei în regiune şi ar trimite un mesaj aliaţilor şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, că Statele Unite vor apăra membrii NATO de la frontiera rusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Citeşte şi:
INCIDENT Rusia - NATO în Marea Baltică: Un avion militar rus s-a apropiat "periculos de mult" de distrugătorul american Jason Dunham
După extinderea Alianţei Nord-Atlantice cu ţările baltice, în 2004, Statele Unite au evitat staţionarea permanentă de echipament şi trupe în est, în încercarea de a ajunge la diverse forme de parteneriat cu Rusia.
Echipamentul va fi staţionat la bazele NATO şi va suficient cât să răspundă nevoilor unei brigăzi de 3.000 până la 5.000 de militari. Acesta va fi similar celui pe care Statele Unite l-au avut în Kuwait timp de peste un deceniu, după invadarea ţării de către Irak, în 1990.
Solicitarea Pentagonului necesită aprobarea secretarului Apărării, Ashton B. Carter, şi a Casei Albe. Iar obstacolele politice rămân, având în vedere că semnificaţia acestei potenţiale măsuri a generat îngrijorarea în rândul unor aliaţi NATO în legătură cu reacţia Rusiei.
"Statele Unite continuă să analizeze cea mai bună locaţie pentru staţionarea acestor materiale prin consultări cu aliaţii noştri", a declarat colonelul Steven H. Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului. "La acest moment, nu am luat nicio decizie dacă sau când vom muta acest echipament", a adăugat el.
Citeşte şi:
SONDAJ: Europenii sunt îngrijoraţi de o eventuală confruntare a unui membru NATO cu Rusia
Oficiali de rang înalt informaţi în legătură cu această propunere, care au descris planificarea militară internă sub acoperirea anonimatului, au declarat că se aşteaptă ca aceasta să fie aprobată înainte de întâlnirea miniştrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, din această săptămână.
Aşa cum prevede propunerea, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi staţionat în fiecare dintre cele trei ţări baltice: Lituania, Letonia şi Estonia. Echipament suficient pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - va fi staţionat în Polonia, România, Bulgaria şi posibil Ungaria, au afirmat ei.
Specialiştii americani au verificat locaţiile din ţările luate în considerare pentru staţionarea armamentului, iar Pentagonul lucrează la estimarea costurilor pentru modernizarea căilor ferate, constuirea de noi depozite şi facilităţi de întreţinere a echipamentului, precum şi înlocuirea facilităţilor din perioada sovietică pentru staţionarea armamentului greu american. Depozitele de armament vor fi păzite de contractori de securitate sau forţe locale şi nu de personal militar american, au declarat oficialii citaţi.
Poziţionarea echipamentului ar salva timp pentru armata americană, dar şi bani şi resurse, evitând transportarea lui în şi dinspre Statele Unite de câte ori unităţile armatei călătoresc în Europa. Necesarul de echipament pentru o brigadă, numit oficial setul european de activitate, include aproximativ 1.200 de vehicule, 250 de tancuri M1-A2, vehicule de luptă Bradley şi mortiere, potrivit unui oficial militar.
Ideea mutării de armament prepoziţionat şi materiale în ţările baltice şi est-europene a mai fost discutată, dar niciodată pusă în practică pentru că era văzută de Kremlin drept o încălcare a spiritului acordului din 1997 dintre NATO şi Rusia, care a pus bazele cooperării. Propunerea Pentagonului a primit însă sprijin din cauza temerilor din ţările membre NATO din estul Europei care s-ar putea confrunta cu ameninţarea rusă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: INCIDENT Rusia - NATO în Marea Baltică: Un avion militar rus s-a apropiat "periculos de mult" de distrugătorul american Jason Dunham
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe