- Home
- Externe
- (04.05.2022, 11:30)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Italiei vrea o schimbare semnificativă a tratatelor UE. Mario Draghi vrea "federalism pragmatic" şi cere îmbunătăţirea procesului decizional prin renunţarea la cerinţa unanimităţii
- Premierul italian Mario Draghi a cerut marţi, 3 mai, ca UE să renunţe la cerinţa unanimităţii în ceea ce priveşte deciziile de politică externă şi să se pregătească pentru modificarea tratatelor după invazia Rusiei în Ucraina.
- Fostul şef al Băncii Centrale Europene, în vârstă de 74 de ani, a declarat în faţa legislatorilor europeni că Europa ar trebui să se îndrepte spre un "federalism pragmatic" pentru a se dota mai bine în ceea ce priveşte politica economică, energetică, de apărare şi externă.
Urmărește
3201 afișări
"Dacă acest lucru va necesita demararea unui proces de modificare a tratatelor UE, ar trebui să-l acceptăm", a declarat Draghi la Strasbourg, potrivit euobserver.
El a susţinut că UE trebuie să îşi îmbunătăţească procesul decizional pentru a răspunde atacului Rusiei, care a pus sub semnul întrebării pacea pe continent.
"Trebuie să depăşim acest principiu al unanimităţii, care duce la o logică a vetourilor încrucişate, şi să ne îndreptăm spre decizii luate cu majoritate calificată", a spus Draghi, care a calificat războiul din Ucraina drept o criză "de securitate, umanitară, energetică şi economică" într-unul singur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Folosirea unei majorităţi calificate, care înseamnă că este nevoie de 15 din cele 27 de ţări UE, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE, pentru a susţine o decizie, ar face imposibilă blocarea deciziilor de către o singură ţară.
"O Europă care este capabilă să ia decizii rapide este o Europă mai credibilă în faţa cetăţenilor săi şi a restului lumii", a adăugat el.
Ţările UE s-au confruntat cu o provocare dură la adresa unităţii lor în ceea ce priveşte acordul asupra sancţiunilor împotriva Rusiei, deoarece ţările baltice şi Polonia doresc să acţioneze mai rapid cu măsuri, în timp ce Ungaria a declarat că interdicţiile în domeniul energiei reprezintă o linie roşie.
Draghi a reiterat că Italia va susţine orice sancţiuni împotriva Rusiei legate de energie, în ciuda faptului că depinde foarte mult de importurile de gaze ruseşti.
Sprijinul ferm al guvernului lui Draghi pentru sancţiunile împotriva Rusiei a fost văzut ca o schimbare de politică pentru Roma, care a avut timp de decenii - în special în timpul mandatului fostului premier Silvio Berlusconi - relaţii calde cu Kremlinul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ursula von der Leyen: "Astăzi, vom propune să interzicem total petrolul rusesc în Europa" / Preţul ţiteiului în creştere
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe