„O discuţie separată am avut asupra Acordului de asistenţă macrofinanciară. S-au strecurat multe discuţii şi speculaţii precum că Moldova nu şi-a îndeplinit condiţionalităţile pentru a primi asistenţa. Astăzi, împreună cu colegii din Parlament am constat că aceste discuţii sunt un fals. Avem 28 de condiţii pentru a primi 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sunt grant. Prima tranşă prevede 30 de milioane de euro, 10 milioane fiind partea grantului. Din cele 10 condiţii pentru a obţine prima tranşă deja 4 sunt realizate, 4 sunt în proces de realizare la Parlament, iar 2 sunt deja realizate de către Guvern. Nu există nicio restanţă şi solicitarea mea este cât mai repede să avansăm şi pe aceste 4 care sunt astăzi în Parlament”, a spus Pavel Filip, după o şedinţă comună în Parlament.
Premierul moldovean s-a declarat surprins să audă că partenerii europeni vor lua în calcul şi componenta politică la acordarea suportului bugetar pentru Republica Moldova. Şeful executivului de la Chişinău susţine că, anterior, în discuţiile cu comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, nu s-a pus această problemă, singurele condiţii pentru acordarea asistenţei financiare fiind legate de realizarea reformelor.
„Am aflat de la colegul Cioclea şi Armaşu, aflaţi în vizită la Washington, că vom primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor democratice şi de drept din Moldova. Este o noutate pe care am auzit-o ieri de la colegi, pentru că, în discuţiile pe care le-am avut la New York cu comisarul Hahn, dumnealui a spus că nu se va face legătură cu condiţiile politice. Să nu avem iluzii că vom reveni vreodată în aceeaşi situaţie cînd partenerii externi vor susţine orbeşte Moldova. Unicul instrument pe care îl avem la îndemînă în relaţia cu UE este realizarea condiţiilor. Argumentul nostru vor fi realizările”, a mai spus Filip.
Recent, mai mulţi europarlamentari au cerut suspendarea asistenţei macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, invocând stagnarea reformelor şi persistenţa corupţiei. Unul dintre principalele argumente ale eurodeputaţilor a fost modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor din partea Comisiei de la Veneţia şi a Bruxelles-ului.
Miercuri, Uniunea Europeană a anunţat că nu va mai transfera fonduri în valoare de 28 de milioane de euro către bugetul de stat al Republicii Moldova pentru susţinerea reformelor în sectorul justiţiei, întrucât Chişinăul nu a îndeplinit condiţiile trasate.