„Voi asigura că valorile europene fundamentale înscrise în Constituţia noastră rămân busola pentru viitorul Austriei. Voi verifica foarte atent obiectivele politice, dar şi propunerile pentru funcţii”, a spus Van der Bellen.
Preşedintele Austriei este cunoscut pentru opoziţia faţă de mişcările de extrema dreaptă şi pentru poziţia pro-europeană. Funcţia de preşedinte al Austriei este în mare parte ceremonială, dar are prerogative de a numi şi respinge guverne şi poate avea un rol important în formarea coaliţiilor.
Partidul Popular (OVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, s-a clasat pe primul loc, cu 31,5% dintre voturi, în cadrul scrutinului de duminică.
Kurz, în vârstă de 31 de ani, a indicat că ar putea forma o majoritate parlamentară cu Partidul Libertăţii (FPO), formaţiune eurosceptică de extrema dreaptă care a obţinut aproximativ 27% dintre voturi.
În 2016, Partidul Libertăţii a solicitat un referendum privind ieşirea din Blocul comunitar. Între timp, formaţiunea şi-a atenuat retorica anti-UE, dar continuă să ceară ca anumite state să părăsească zona euro, iar Austria să contribuie cu mai puţin la bugetul comun al UE.
Sebastian Kurz a urcat rapid pe scara politică austriacă, intrând în guvern în 2013 ca ministru de Externe, la doar trei luni după ce fusese ales în Parlament. Kurz s-a poziţionat ca un sceptic fervent al extinderii proiectului european şi nu s-a temut să critice eşecul UE după ce Marea Britanie a votat în favoarea Brexit.