- Home
- Externe
- ALBA IULIA, (29.11.2014, 15:53)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova: Rusia se implică masiv şi nedorit în alegerile parlamentare
Preşedintele Curţii Constituţionale (CC) a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, susţine că există "implicări masive şi nedorite" în alegeri din partea Rusiei, care "asistă mediatic, financiar şi nu doar” acele formaţiuni politice care promit o apropiere de ea.
Urmărește
918 afișări
Preşedintele CC a Republicii Moldova: Rusia se implică masiv şi nedorit în alegerile parlamentare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Alexandru Tănase a declarat presei, sâmbătă, la Alba Iulia, că în Republica Moldova alegerile nu sunt politice şi nu reprezintă un banal exerciţiu de formare a puterii.
"În Republica Moldova, alegerile nu sunt politice, nu e un banal exerciţiu de formare a puterii de stat. În realitate, mâine (duminică - n.r.), ca şi de fiecare dată, moldovenii vor avea de făcut o alegere geopolitică. Aşa este construit sistemul în Moldova, că se votează pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietică, şi mâine se va da exact aceeaşi bătălie. Cetăţenii moldoveni vor fi puşi în situaţia să opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie după anumite timpuri care au apus, slavă Domnului, şi sper eu nu vor mai reveni", a spus Tănase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Întrebat dacă vor fi alegeri corecte în Republica Moldova, el a spus că speră că scrutinul "se va desfăşura normal", însă a adăugat că există "implicări masive şi nedorite" din partea Rusiei, care "asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă".
"În partea care ţine de corectitudinea scrutinului este un scrutin complicat, unde asistăm la implicări masive şi nedorite din partea vecinilor noştri estici, în mod special, este vorba de Federaţia Rusă, care asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă. Sperăm foarte mult că scrutinul se va desfăşura normal, sperăm că cetăţenii Republicii Moldova care sunt în afara ţării vor avea posibilitatea să voteze şi scrutinul să decurgă onest, sincer şi cu respectarea tuturor normelor legale", a mai spus Alexandru Tănase.
Întrebat cum se aşteaptă să fie votul moldovenilor, Tănase a răspuns că poate spune doar cum îşi doreşte el să fie rezultatul şi, mai exact, ca "acele formaţiuni politice care subscriu valorilor europene şi care văd Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare".
"Pot să vă spun cum vreau eu să fie rezultatul. Vreau ca acele formaţiuni politice care subscriu valorilor europene şi care văd Republica Moldova în Europa să obţină o victorie convingătoare. Este ok să ţinem minte trecutul, dar este o prostie să te întorci acum de unde ai pornit. Este corect ca, dacă te-ai angajat într-un proiect, bunăoară noi ne-am angajat să mergem spre Europa, să continuăm acea cale până vom atinge punctul final şi vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene", a afirmat Alexandru Tănase.
Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a făcut aceste declaraţii sâmbătă, la finalul ceremoniei în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "1 Decembrie 1918".
Tănase a oferit simbolic reprezentanţilor universităţii o bucată din sârma ghimpată care era amplasată pe malul moldovean al Prutului pentru a despărţi Republica Moldova de România.
La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, prezent la eveniment, a vorbit şi el despre alegerile de duminică spunând că scrutinul "este un moment crucial pentru destinul prezent, dar mai ales cel viitor al Republicii Moldova".
"Este un moment crucial pentru destinul prezent, dar mai ales cel viitor al Republicii Moldova care va marca profund soarta noastră europeană, soarta noastră comună. (…) E bine să fim împreună, împreună suntem mai puternici, suntem mai uniţi. Tocmai de aceea mă bucur foarte mult că, aici, la Alba Iulia, Chişinăul şi Alba Iulia, Chişinăul, Bucureşti, Republica Moldova se îmbrăţişează într-o perfectă armonie şi un viitor european comun", a spus Iurie Reniţă.
Duminică vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. În România au fost amenajate secţii de votare la sediul Ambasadei din Bucureşti, la misiunea consulară din Bucureşti, la Consulatul din Iaşi, la Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău şi Iaşi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova: Este inadmisibil ca Iohannis "să se amestece în procesul electoral din R.Moldova"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:32
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
astăzi, 12:30