Preşedintele Egiptului face prima vizită din ultimii 12 ani în Turcia

  • Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a ajuns miercuri la Ankara pentru a purta discuţii cu omologul turc Tayyip Erdogan.
  • Este prima vizită a liderului egiptean din ultimii 12 ani.
  • Cele două puteri regionale încearcă să-şi refacă relaţiile.
Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Egiptului face prima vizită din ultimii 12 ani în Turcia

Preşedintele Egiptului face prima vizită din ultimii 12 ani în Turcia

Vizita a început miercuri. Asta după ce în februarie Erdogan a călătorit la Cairo în prima sa călătorie în Egipt din 2012, făcând un pas major spre refacerea legăturilor care au fost puternic tensionate timp de un deceniu.

Erdogan l-a primit pe Sisi pe aeroportul din Ankara înainte de a pleca împreună către palatul prezidenţial pentru o ceremonie de bun venit, potrivit Reuters. Ei vor prezida prima reuniune a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt Turcia-Egipt.

„Relaţiile Turcia-Egipt vor fi revizuite în toate aspectele lor şi vor fi discutaţi posibili paşi comuni în perioada următoare pentru dezvoltarea în continuare a cooperării. Va avea loc un schimb de opinii în problemele actuale regionale şi globale, în special asupra atacurilor israeliene din Gaza şi asupra teritoriilor palestiniene ocupate”, a declarat marţi seara biroul de presă al preşedinţiei turce.

Se pare că cele două ţări vor semna aproximativ 20 de acorduri în timpul vizitei lui Sisi de cooperare în materie de energie, apărare, turism, sănătate, cultură şi educaţie. De asemenea, se va discuta despre o aprofundare a cooperării în domeniul energiei regenerabile şi al gazelor naturale lichefiate

Relaţiile dintre Ankara şi Cairo s-au prăbuşit în 2013, după ce şeful armatei egiptene de atunci, Sisi, a condus o revoltă împtotriva lui Mohamed Mursi, un aliat al Frăţiei Musulmane. Mursi devenise primul preşedinte ales democratic al Egiptului cu un an înainte şi a vizitat Turcia în calitate de preşedinte în 2012.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici