- Home
- Externe
- OSWIECIM, (13.04.2018, 06:46)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Israelului: Nu putem nega faptul că polonezii au participat la Holocaust
Colaborarea polonezilor cu naziştii în timpul Holocaustului nu poate fi ignorată, a declarat joi preşedintele israelian Reuven Rivlin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său polonez Andrzej Duda în oraşul Oswiecim din nordul Poloniei, relatează site-ul publicaţiei Haaretz.
Urmărește
2188 afișări
Preşedintele Israelului: Nu putem nega faptul că polonezii au participat la Holocaust
Rivlin şi Duda au participat, alături de peste 20.000 de oameni, la Marşul celor Vii de la fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau, în memoria victimelor Holocaustului.
"În ciuda relaţiei excepţionale dintre cele două popoare, cerem Poloniei să-şi asume responsabilitatea pentru studiul cuprinzător al Holocaustului. Nu degeaba descriem lagărele morţii ca lagăre ale naziştilor şi ale celor care i-au ajutat. Nu există nicio îndoială că mulţi polonezi au luptat împotriva regimului nazist, dar nu putem nega faptul că Polonia şi polonezii au contribuit la anihilarea evreilor în timpul Holocaustului. Oamenii de stat trebuie să modeleze viitorul, iar istoricii au datoria de a descrie trecutul. Unul nu trebuie să se implice în zona celuilalt", a spus preşedintele israelian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.
"Există controverse în privinţa legii, dar vreau să repet că Parlamentul polonez nu are intenţia de a împiedica supravieţuitorii să-şi prezinte mărturiile. Eu, în calitate de preşedinte al Poloniei, doresc să apăr istoria - inclusiv părţile sale dificile pentru polonezi", a spus Andrzej Duda.
Preşedintele Poloniei a mai precizat că a existat un "comportament inacceptabil" din partea unor polonezi în timpul Holocaustului, subliniind că nu-i este frică să vorbească despre asta. Cu toate acestea, Duda consideră că "nu a existat o ură sistematică împotriva evreilor, pentru că ei înşişi erau cetăţeni ai Poloniei".
Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea legii privind Holocaustul, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a "rescrie istoria". Administraţia de la Washington a transmis că legea ar putea submina "libertatea de exprimare şi discursul academic şi ar conduce la o deteriorare a relaţiilor Poloniei cu Statele Unite şi Israel".
Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.
Citeşte şi: Un raport prezentat în Parlamentul European recomandă sancţionarea Ungariei pentru încălcarea valorilor europene | Partidul ungar de guvernământ condamnă "raportul Soros"
Citeşte şi: Donald Trump discută cu Emmanuel Macron şi Theresa May despre riposta la atacul chimic din Siria
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe