Preşedintele Jobbik: UE nu are viitor. Statele foste socialiste să-şi susţină împreună interesele

Preşedintele partidului ungar de extremă dreaptă Jobbik, Vona Gabor, afirmă că Uniunea Europeană nu are viitor, iar statele central şi est-europene, foste socialiste, ar trebui să colaboreze şi să îşi susţină împreună interesele, pentru a putea supravieţui destrămării UE.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Jobbik: UE nu are viitor. Statele foste socialiste să-şi susţină împreună interesele

Preşedintele Jobbik: UE nu are viitor. Statele foste socialiste să-şi susţină împreună interesele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vona Gabor a vorbit, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, despre o structură formată din statele central şi est-europene, foste socialiste, ultimele intrate în Uniunea Europeană, susţinând că este inevitabil ca acestea să colaboreze, întrucât nu au nicio şansă singure, iar UE s-ar putea destrăma, structura federală a Uniunii nefiind adecvată.

"UE a fost înfiinţată de ţările vestice, ca ideile lor să fie cât mai bine reprezentate. Deşi Europa Centrală şi de Est face momentan parte din această Uniune, ideile de bază nu s-au schimbat şi cu Tratatul de la Lisabona au devenit şi mai puternice, mai sensibile. În acest moment, din această perspectivă, ţările vestice profită de divergenţele din această regiune, a Estului şi Centrului Europei, pentru a-şi promova propriile interese şi a deveni şi mai puternice în sânul UE. Ţările din Centrul şi Estul Europei au prea multe probleme pentru ca una din aceste ţări să le poată susţine în faţa celorlalte state şi, de aceea, Jobbik consideră că aceste ţări trebuie să-şi spună împreună problemele, să aibă un punct de vedere corect", a spus el.

Vona a apreciat că Uniunea Europeană nu are viitor, iar Tratatul de la Lisabona ar putea duce chiar la destrămarea sa.

"Primul pas ar fi ca aceste state est-europene să discute care le sunt interesele comune. Noi credem că Tratatul de la Lisabona ar putea duce la destrămarea UE, trebuie să fim pregătiţi, să nu cădem singuri în prăpastie. Noi am putea supravieţui, dacă avem o colaborare între statele noastre. Dacă se destramă UE, statele estice n-ar avea şanse singure. E inevitabil să colaborăm", a declarat Vona.

El a spus că Jobbik vede un viitor al UE "tragic", pentru că ideea unei structuri federale a Uniunii, similară SUA, este inadecvată Europei, care are naţiuni vechi de sute de ani.

"Vedem tragic viitorul Uniunii Europene. Considerăm că UE este, de fapt, un fel de State Unite Europene şi, din punctul meu de vedere, nu are viitor real. Jobbik susţine ideea naţională comună, şi nu cea federală, care există în SUA, consideră că acolo funcţionează anumite aspecte ce aici în Europa nu funcţionează, pentru că aici există naţuni şi state vechi de sute de ani. Deşi pare probabil interesant acest lucru spus de vocea preşedintelui Jobbik, dacă Germania şi Franţa şi-au putut rezolva problemele vechi de mai mulţi ani după cel de al doilea război mondial, şi ţările din Centrul şi Estul Europei pot face acest lucru. Înainte să apară aceste ţări la forurile de decizie din UE, considerăm că aceste ţări trebuie să se pună de acord în anumite probleme, iar pe urmă să înfiinţeze o structură, foruri pentru ca, în cazul unei eventuale destrămări a UE, aceste ţări să nu se piardă", a spus el.

Vona a fost susţinut şi de vicepreşedintele Parlamentului ungar Balczo Zoltan, membru al Jobbik, care a precizat că partidul vorbeşte despre ţările post-socialiste care au aderat la UE şi au ajuns să aibă un rol secundar în cadrul Uniunii, indicatorii lor economici devenind din ce în ce mai proşti, în timp ce profitul ţărilor occidentale este "extras" din aceste ţări.

El a precizat că această idee de colaborare se va materializa în propuneri înaintate la nivelul ministerelor de Externe ale celorlalte state vizate de această colaborare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici