Proiectele de lege au fost deja adoptate de ambele camere ale parlamentului pakistanez, însă Alvi este membru al partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) al fostului premier Imran Khan, care se opune guvernului de coaliţie care a adoptat cele două proiecte de lege, potrivit Reuters.
„Dumnezeu îmi este martor, nu am semnat Official Secrets Amendment Bill 2023 & Pakistan Army Amendment Bill 2023, deoarece nu sunt de acord cu aceste legi”, a declarat Alvi pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
El a precizat că a cerut personalului său să returneze legile către legislativ în termenul prevăzut.
„Cu toate acestea, am aflat astăzi că personalul meu a subminat voinţa şi comanda mea”, a spus el.
Ministerul Justiţiei a declarat că decizia preşedintelui este de „mare îngrijorare”.
„Preşedintele are două opţiuni: fie să dea avizul conform, fie să sesizeze parlamentul cu observaţii specifice”, a precizat ministerul într-o declaraţie, adăugând că preşedintele nu a îndeplinit niciuna dintre opţiuni. „Un astfel de curs de acţiune este împotriva literei şi spiritului constituţiei”, a mai transmis ministerul.
Conform Constituţiei, dacă preşedintele nu semnează un proiect de lege sau nu îl returnează cu observaţiile sau obiecţiile sale în termen de 10 zile după ce a trecut deja prin cele două camere, acesta devine lege.
„Deoarece preşedintele nu a semnat şi nu a returnat proiectul de lege în termen de 10 zile, acesta a devenit lege”, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Ahmad Iran, într-o conferinţă de presă.
Ministrul interimar al informaţiilor Murtaza Solangi a declarat că comentariile lui Alvi pe contul personal de socializare nu au avut nicio autoritate, deoarece acesta nu a trimis înapoi nicio obiecţie la proiectele de lege în termenul prevăzut.
„Este doar o încercare de a crea confuzie. Nu are nicio valoare juridică”, a declarat Solangi.