Preşedintele ucrainean vrea înlocuirea rusei cu engleza în şcolile din Ucraina

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a propus vineri ca engleza să devină a doua limbă de studiu în şcolile ucrainene în locul rusei, într-un discurs susţinut la Universitatea din Liov, un bastion naţionalist din vestul Ucrainei.

Urmărește
966 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ucrainean vrea înlocuirea rusei cu engleza în şcolile din Ucraina

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Engleza trebuie să devină a doua limbă de studiu în şcoli pentru că există o legătură între nivelul de trai şi nivelul de stăpânire a englezei de către populaţia unei ţări", a afirmat Poroşenko, un miliardar care s-a specializat în relaţii economice internaţionale şi vorbeşte foarte bine limba lui Shakespeare.

El a dat ca exemplu Singapore, al cărei guvern a decis în anii '50 ca engleza să devină a doua limbă oficială.

"Nu mai trebuie să vorbim de statutul limbii ruse, ci de cel al englezei", a subliniat el.

Dureroasa problemă lingvistică a devenit mai politizată ca oricând în Ucraina, o fostă republică sovietică divizată între o parte de vest naţionalistă ucrainofonă şi o parte de est rusofonă şi rusofilă. Conflictul armat dintre armata ucraineană şi rebeliunea prorusă din estul ţării este instigat, potrivit Kievului, de către Kremlin sub pretextul protejării populaţiei rusofone.

Ucraineana este singura limbă oficială a ţării de la obţinerea independenţei în 1991.

Chiar dacă nu o vorbesc în familie, ucrainenii rusofoni înţeleg ucraineana şi scriu în această limbă, a cărei învăţare era obligatorie în perioada sovietică, în pofida dominaţiei rusei, limba oficială a Uniunii Sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici