Preşedintele Ucrainei îl invită pe Putin la negocieri de pace în regiunea Donbass

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, îl invită pe omologul său rus Vladimir Putin la o întâlnire în regiunea Donbass din estul Ucrainei pentru discuţii privind încetarea conflictului de acolo şi relaxarea tensiunilor dintre cele două state, relateză Reuters.

3416 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ucrainei îl invită pe Putin la negocieri de pace în regiunea Donbass

Preşedintele Urainei îl chemă pe Putin la negocieri de pace în regiunea Donbass

Lansând invitaţia într-o adresă video marţi noaptea, Zelenskiy i-a îndemnat pe aliaţii occidentali ai Kievului să dea „semnale clare” că sunt dispuşi să sprijine ţara în confruntarea cu Rusia.

În Donbass trupele ucrainene s-au luptat cu forţele susţinute de Rusia într-un conflict despre care Ucraina spune că a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de acumularea de trupe „provocatoare” la graniţa de est a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a acuzat Statele Unite şi NATO de „activitate provocatoare” în regiunea Mării Negre.

„Domnule Putin sunt gata să merg şi mai departe şi vă invit să vă întâlniţi oriunde în Donbassul ucrainean, unde există un război", a spus Zelenskiy în invitaţia video.

Înfruntarea a determinat Ucraina să ceară statelor membre NATO să o admită în alianţa militară. De asemenea, a solicitat Uniunii Europene să impună noi sancţiuni economice asupra Moscovei, dar a recunoscut că UE ar putea să nu fie încă pregătită să facă acest lucru.

„Cetăţenii noştri au nevoie de semnale clare că în cel de-al optulea an al războiului, o ţară care este un scut pentru Europa cu preţul vieţii sale, va primi sprijin nu doar ca parteneri, din tribune, ci ca jucători din aceeaşi echipă, direct pe teren, umăr la umăr", a spus Zelenskiy.

Ucraina vrea să pună capăt conflictului prin diplomaţie, dar este gata să se apere dacă este atacată, a adăugat el.

„Ucraina vrea războiul? Nu. Dar Ucraina este pregătită pentru război? Da", a spus Zelenskiy.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici