Presiuni asupra lui Netanyahu. Israelienii cer răspunsuri pentru atacul Hamas din 7 octombrie

  • Mii de israelieni protestează, cerând eliberarea ostaticilor, alegeri noi şi o anchetă asupra eşecurilor de informaţii din 7 octombrie.
  • Dovezi arată că liderii israelieni aveau avertismente prealabile despre atacul Hamas, dar nu au acţionat.
  • Eforturile de a lansa o anchetă de stat cuprinzătoare întâmpină rezistenţă din partea guvernului lui Netanyahu.
464 afișări
Imaginea articolului Presiuni asupra lui Netanyahu. Israelienii cer răspunsuri pentru atacul Hamas din 7 octombrie

Sursa foto: AP

În Israel, furia publică faţă de eşecurile de informaţii din 7 octombrie a declanşat proteste masive, cerând responsabilitate şi schimbări sistemice, scrie CNN. Protestele, descrise ca o „săptămână de perturbare,” au adunat zeci de mii de manifestanţi care au blocat autostrăzi, au organizat greve şi au cerut o grevă generală. Printre cerinţele lor se numără un acord pentru eliberarea ostaticilor, alegeri noi, recrutarea militară a evreilor ultra-ortodocşi şi mai multă atenţie pentru regiunile de nord. Esenţa protestelor este întrebarea de ce armata şi serviciile de informaţii avansate ale Israelului nu au putut prezice şi preveni atacul terorist al Hamas.

Cererile pentru o comisie de anchetă de stat asupra acestor eşecuri au devenit din ce în ce mai puternice, susţinute pe scară largă de public, de parlamentarii opoziţiei şi de familiile afectate. Rapoarte din Kan 11 şi alte surse media arată că liderii israelieni aveau cunoştinţe despre posibilele atacuri, dar nu au acţionat. Aceasta a crescut urgent cererea pentru o investigaţie cuprinzătoare, deşi analiştii sugerează că o astfel de anchetă este improbabilă sub administraţia Prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Cea mai convingătoare dovadă a informaţiilor pre-atac provine dintr-un document al Unităţii 8200, datat 19 septembrie 2023, care a prezis cu acurateţe aspecte esenţiale ale atacului din 7 octombrie. În ciuda acestui fapt, eforturile de a iniţia o comisie de anchetă de stat, care are puteri de investigaţie extinse, au fost blocate. Guvernul lui Netanyahu a rezistat lansării comisiei, argumentând că ar fi prematur în contextul conflictului actual.

Încercările de a investiga prin alte mijloace, inclusiv prin biroul Avocatului Statului şi prin anchete interne ale IDF, s-au confruntat cu provocări semnificative. Curtea Supremă a suspendat recent investigaţia Avocatului Statului în urma unor informări clasificate de la agenţiile de securitate. Investigaţiile militare interne asupra eşecurilor au început, iar primele rezultate sunt aşteptate în curând.

Oficiali militari superiori, inclusiv generalul-maior Aharon Haliva şi generalul de brigadă Avi Rosenfeld, au demisionat, recunoscând rolul lor în eşecurile de informaţii şi operaţionale. Fostul şef al Statului Major al IDF, Gadi Eisenkot, a cerut responsabilitate la toate nivelurile de conducere, inclusiv la nivelul Prim-ministrului.

În ciuda acestor demisii interne, responsabilitatea la cel mai înalt nivel rămâne incertă, cu Netanyahu şi aliaţii săi menţinându-şi poziţiile şi amânând anchetele cuprinzătoare până după război.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici