Primarul Londrei, Boris Johnson, după vizita lui Cameron în România: Lideri din ţări UE i-au "ignorat necugetat" propunerile

Propunerile premierului David Cameron de limitare a indemnizaţiilor destinate imigranţilor comunitari au fost "ignorate necugetat" de liderii altor state europene, afirmă primarul Londrei, Boris Johnson, un apropiat al acestuia, după vizitele liderului britanic în România, Bulgaria şi Polonia.

Urmărește
24325 afișări
Imaginea articolului Primarul Londrei, Boris Johnson, după vizita lui Cameron în România: Lideri din ţări UE i-au "ignorat necugetat" propunerile

Primarul Londrei, Boris Johnson, după vizita lui Cameron în România: Lideri din ţări UE i-au "ignorat necugetat" propunerile (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Aşa cum am spus de nenumărate ori, eu cred în mod pasional în avantajele imigraţiei. Numeroasele talente din străinătate ne-au ajutat să transformăm capitala britanică în cea mai dinamică economie urbană din Europa. Dar trebuie să rămână la latitudinea noastră să decidem – aşa cum se întâmplă în America şi în Australia – pe cine să integrăm şi când. Acum, prietenii noştri de la Bruxelles ne dau avertismente, afirmând că nu vor accepta perioada de acomodare de patru ani cerută de premierul ţării noastre", a declarat Boris Johnson, considerat favorit pentru succedarea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator, într-un editorial publicat în cotidianul The Telegraph.

"Aceste propuneri ar însemna că imigranţii nu pot veni aici pentru a se alăpta imediat din sistemul indemnizaţiilor sociale. Se întâmplă să cred că această idee ar fi fost una populară pentru electoratele europene, dar nu contează; nu o vor avea. Deci, întrebarea mea este: ce vor accepta? Trebuie să ştim", a adăugat Johnson, referindu-se la negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

După turneul efectuat de David Cameron în diverse ţări europene, inclusiv în Bulgaria, România şi Polonia, Johnson a adăugat: "Aceşti oameni interpretează greşit, radical şi periculos, semnalele primului-ministru dacă ei cred că el vrea cu orice preţ rămânerea în Uniunea Europeană. David Cameron pe care îl ştiu este mult mai eurosceptic decât alţi colegi britanici".

"Vrem să auzim rapid modalităţi prin care Parlamentul britanic poate bloca reglementări europene, moduri în care să recăpătăm un anumit control asupra frontierelor. Sugestiile premierului britanic au fost modeste şi sensibile. Au fost ignorate în mod necugetat. Ţara noastră poate avea un viitor viabil şi captivant în afara actualelor aranjamente UE. Dacă vom rămâne în Uniunea Europeană sunt necesare reforme; dacă danezilor li se recunosc circumstanţe speciale în relaţia cu UE, trebuie să li se recunoască şi britanicilor", a subliniat primarul Londrei. Johnson se referă la faptul că Danemarca, un alt stat UE, impune cetăţenilor altor state europene o serie de restricţii, inclusiv limite la cumpărarea de proprietăţi.

David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Premierul Marii Britanii încearcă să îi convingă pe liderii ţărilor europene să susţină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene şi pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Blocul comunitar.

Liderul de la Londra a anunţat patru obiective în negocierile privind reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană - protejarea pieţei unice în sensul respectării intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurenţial al UE, limitarea procesului de integrare europeană şi restricţionarea accesului angajaţilor străini la indemnizaţii sociale britanice. Însă ajungerea la un acord privind reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu UE va fi o sarcină "dificilă", avertiza, în noiembrie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, au semnalat că sunt deschişi negocierilor, trasând însă o "linie roşie" în jurul unui subiect-cheie care nu va face obiectul discuţiilor - principiul liberei circulaţii în spaţiul UE. Un alt punct controversat al planului liderului de la Londra, care ar necesita modificarea Tratatului UE, se referă la restricţionarea accesului angajaţilor europeni la indemnizaţii sociale în Marea Britanie. Cameron ar vrea ca Marea Britanie să limiteze accesul la indemnizaţii sociale, iniţiativa fiind contestată dur de state central şi est-europene precum Polonia, Cehia şi Slovacia.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul discuţiilor pe care le-a avut săptămâna trecută cu David Cameron, că este prima vizită a unui premier britanic în România în ultimii 16 ani, arătând că a discutat cu acesta şi despre renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, subliniind că "locul Marii Britanii este clar în UE". "Sunt bucuros că îl avem invitat pe domnul David Cameron. Este pentru prima dată după 16 ani când un premier al Marii Britanii vine la Bucureşti. Am arătat că locul Marii Britanii este clar în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei, iar Marea Britanie este mai puternică în cadrul Uniunii Europene. Ne dorim găsirea unor soluţii care să conducă, în cadrul referendumului din Marea Britanie, la un vot favorabil, de menţinere a statutului Marii Britanii de membră a Uniunii Europene", a afirmat Iohannis.

Premierul Poloniei, Beata Szydło, nu a ajuns la niciun acord cu omologul său britanic, David Cameron, privind planul acestuia de limitare a accesului angajaţilor europeni la indemnizaţii sociale în Marea Britanie. "Există unele propuneri ale premierului Cameron care sunt inacceptabile din punctul de vedere al reformelor europene; nu avem acord asupra tuturor aspectelor", a spus Beata Szydło.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici