Probele găsite de procurori în dosarul lui Filat confirmă o parte din declaraţiile lui Ilan Shor

Probele găsite de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în urma percheziţiilor în dosarul în care a fost reţinut fostul premier moldovean Vlad Filat confirmă o parte din declaraţiile făcute de denunţător şi urmează să fie investigate, relatează site-ul IPN.md.

Urmărește
2960 afișări
Imaginea articolului Probele găsite de procurori în dosarul lui Filat confirmă o parte din declaraţiile lui Ilan Shor

Probele găsite de procurori în dosarul lui Filat confirmă o parte din declaraţiile lui Ilan Shor

Procuratura Generală a informat că procurorii examinează mai multe documente strânse în cadrul urmăririi penale în vederea formulării învinuirii. De asemenea, mai mulţi martori au fost citaţi vineri pentru audieri în acest dosar.

Fostul premier moldovean şi lider al Partidului Liberal-Democrat (PLDM) Vlad Filat a fost reţinut joi în Parlament şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Procurorii Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova au descins, joi seară, la sediul central al PLDM şi la domiciliul fostului premier Vlad Filat, pentru a efectua percheziţii în acest dosar.

Filat a fost reţinut în baza autodenunţului omului de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, care a fost audiat pe 13 octombrie, de la ora 17.45 până la 20.30. La început, controversatul om de afaceri şi până acum principal suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, le spune procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârşitul lui 2008, în clubul Flamingo, iar ulterior oferă detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.

"Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM).

El a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.

Plahotniuc a respins acuzaţiile lui Filat, dar a anunţat că se autosuspendă din PDM pe durata investigaţiei, pentru a evita pătarea imaginii partidului şi a menţine stabilitatea coaliţiei de guvernare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici