- Home
- Externe
- WASHINGTON, (04.11.2014, 12:47)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Problema statutului Ierusalimului a ajuns în mod indirect în faţa Curţii Supreme a SUA
Cei nouă judecători ai Curţii Supreme, cea mai înaltă autoritate judiciară americană, au fost sesizaţi indirect luni asupra "problemei sensibile" a statutului Ierusalimului, potrivit judecătoarei Elena Kagan, în cazul paşaportului lui Menachem Zivotofsky, născut în oraş şi cu părinţi americani.
Urmărește
221 afișări
Problema statutului Ierusalimului a ajuns în mod indirect în faţa Curţii Supreme a SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Membrii Curţii păreau să aibă păreri divergente în legătură cu faptul dacă un paşaport american trebuie să reflecte politica externă a Statelor Unite, şi anume poziţia ţării asupra problemei statutului Ierusalimului, în acest caz, al unui cetăţean american născut în Oraşul Sfânt în 2002, relatează AFP.
Părinţii tânărului vor ca menţiunea "Israel" să fie adăugată pe paşaportul acestuia, celei de "născut la Ierusalim".
Însă comunitatea internaţională şi Statele Unite respectă o neutralitate strictă asupra acestei probleme, unul dintre multiplele puncte aflate în contencios de mai multe decenii între israelieni şi palestinieni, care revendică fiecare în parte suveranitatea asupra oraşului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Departamentul de Stat, care emite paşapoartele, se limitează să numească oraşul ca loc de naştere.
Cu toate acestea, o lege federală a fost adoptată de Congres - semnată în 2002 de către fostul preşedinte George W. Bush - care autorizează ca, în cazul unui cetăţean american născut la Ierusalim, pe paşaportul acestuia să fie înscrisă menţiunea "Israel".
Preşedintele Bush şi-a însoţit semnătura cu o declaraţie prin care condamna exact acest pasaj impus de către Congres - care presupune recunoaşterea oraşului drept capitală a Israelului - ca pe "o ingerinţă inacceptabilă în puterea constituţională a preşedintelui de a conduce politica externă a ţării".
- 50.000 de paşapoarte
Curtea Supremă este nevoită, astfel, să examineze constituţionalitatea acestei legi, luând în dezbatere problema separării puterilor între Executiv şi Legislativ şi prerogativele constituţionale ale Executivului în raport cu Legislativul în domeniul politicii externe.
O parte a judecătorilor par că vor să încline către Guvern, care reafirmă că Legislativul nu trebuie să afecteze prerogativele preşedintelui, iar alţi judecători apreciază că legea adoptată de Congres nu este o declaraţie politică.
"Aceasta nu este o recunoaştere", a declarat judecătorul conservator Antonin Scalia.
"Ierusalimul este în prezent un butoi cu pulbere", a apreciat judecătoarea Elena Kagan. "Istoria arată că tot ceea ce are legătură cu Ierusalimul contează", a insistat ea.
Părinţii tânărului american apreciază, prin avocata Alyza Lewin, că textul Constituţiei nu acordă doar preşedintelui puterea să recunoască o ţară sau alta. Ei consideră totodată că un paşaport serveşte la identificarea unui individ şi nu la proclamarea unei poziţii politice.
Din contră, în opinia Guvernului, potrivit avocatului acestuia Donald Verrilli, problema recunoaşterii unei anumite suveranităţi este "de domeniul Executivului", iar susţinerea contrariului "sabotează credibilitatea preşedintelui".
În martie 2012, Curtea Supremă a stabilit că solicitarea părinţilor de înscriere a menţiunii "Israel" pe paşaport este admisibilă din punct de vedere juridic, fără să se pronunţe pe fond în acest caz.
Aproximativ 50.000 de paşapoarte americane de acest tip sunt susceptibile să vizate de această problemă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe