Procesul lui Bradley Manning a început la Curtea Marţială de la Fort Meade

Procesul foarte aşteptat al tânărului militar american Bradley Manning s-a deschis luni la Curtea Marţială de la Fort Meade (Maryland), unde este judecat pentru una dintre cele mai importante scurgeri de documente confidenţiale din istoria Statelor Unite.

Urmărește
362 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Bradley Manning a început la Curtea Marţială de la Fort Meade

Bradley Manning (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tânărul în vârstă de 25 de ani a compărut la ora locală 09.45 (16.45, ora României) în faţa judecătoarei militare Denise Lind, după un an şi jumătate de audieri preliminare.

Acuzatul a recunoscut deja, în cadrul audierilor, că a furnizat site-ului de Internet WikiLeaks mii de rapoarte militare clasate "strict secret", însă neagă că ar fi intenţionat vreodată să facă "rău" Statelor Unite, aşa cum susţine acuzarea, declarând că a încercat să "provoace o dezbatere publică" pe tema războaielor americane din Irak şi Afganistan.

În schimb, administraţia americană avansează ideea că fostul militar a pus, "cu bună ştiinţă", Statele Unite în pericol, divulgând documente secrete, la care avea acces pe când lucra ca analist de informaţii în Irak, din noiembrie 2009 până la arestarea sa, în mai 2010.

Administraţia americană îl acuză pe Manning de "colaborare cu inamicul", în acest caz Al-Qaida, încercând să dovedească faptul că informaţiile divulgate au ajuns în mâinile organizaţiei teroriste.

Rechizitoriul include 22 de capete de acuze, dintre care zece au fost recunoscute de către Manning.

În pofida faptului că a pledat vinovat pentru anumite capete de acuzare, tânărul riscă închisoarea pe viaţă, în cazul în care judecătoarea militară Denise Lind, care prezidează Curtea Marţială, va hotărî că este vinovat de ajutarea inamicilor Statele Unite.

Din rândul celor 150 de martori chemaţi la proces, 24 vor depune mărturii cu uşile închise, mai ales ambasadori şi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii, dar şi un membru al comandoului care a efectuat un raid, în mai 2011, împotriva buncărului lui Osama ben Laden, acesta trebuind să mărturisească dacă documente divulgate de către Manning au fost găsite în ascunzătoarea liderului Al-Qaida.

În schimb, susţinători ai lui Manning, veniţi la baza militară Fort Meade, în apropiere de Washington, îl prezintă ca un simbol al păcii, un erou, pentru curajul de a denunţa abuzurile politicii americane în străinătate.

"Oamenii au venit de departe pentru a fi alături de un mare erou american", a declarat Jeff Patterson, directorul Reţelei de susţinere a lui Bradley Manning.

Printre manifestanţi, fluturând o banderolă pe care scrie "Bradley Manning, închis pentru că a divulgat crime de război", Daniel Ellsberg, cunoscut pentru că s-a aflat la originea scurgerii de documente "Pentagon papers" despre războiul din Vietnam, apreciază că administraţia americană poartă "război împotriva dezvăluirii adevărului".

Procesul lui Manning are o importanţă aparte, ţinând cont de faptul că administraţia Obama se află sub focul unor critici pentru ofensiva sa împotriva scurgerilor, după solicitarea registrelor apelurilor telefonice ale unor jurnalişti de la Associated Press şi Fox News.

Marele absent al procesului este fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Acesta a amintit, într-un editorial publicat duminică în New York Times, că Departamentul Justiţiei - care speră să-l judece pentru complot - este în al treilea an de când a declanşat anchetă penală în cazul WikiLeaks.

Dezbaterile, prevăzute să se desfăşoare până la 23 august, s-au deschis la trei ani după arestarea lui Manning în Irak.

Avocatul său David Coombs a denunţat ritmul lent al procedurii şi a solicitat abandonarea unor capete de acuzare, din cauza condiţiilor de detenţie de la Qauntico (Virginia), unde s-a aflat închis nouă luni, pe care raportorul special al ONU pentru tortură le-a calificat drept "crude, inumane şi degradante". Judecătoarea Denise Lind i-a acordat aproape patru luni de scurtare a pedepsei, din cei 154 de ani pe care îi riscă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici