Procesul lui Pelicot ar putea determina modificarea legislaţiei în Franţa

Franţa ar putea introduce modificări la legea sa privind violul pentru a include consimţământul, după procesul de viol în masă al lui Gisele Pelicot, care a pus la încercare limitele legislaţiei existente şi i-a determinat pe unii politicieni importanţi să facă apel la schimbare, potrivit Reuters.

Urmărește
459 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Pelicot ar putea determina modificarea legislaţiei în Franţa

Procesul lui Pelicot ar putea determina modificarea legislaţiei în Franţa

Dominique Pelicot a recunoscut că şi-a drogat soţia şi a recrutat online zeci de bărbaţi pentru a o viola în timp ce era inconştientă. Alţi 50 de bărbaţi sunt judecaţi alături de el.

În ciuda dovezilor video împotriva lor, cel puţin 35 dintre inculpaţi au negat acuzaţiile de viol, susţinând că Dominique Pelicot i-a păcălit să creadă că iau parte la un joc sexual sau că Gisele Pelicot se prefăcea că doarme. Cazul a provocat o profundă analiză în Franţa, consimţământul fiind în centrul problemei.

„Sunt hotărâtă ca lucrurile să se schimbe în această societate”, a declarat Gisele Pelicot miercuri la tribunalul din Avignon.

Noul ministru francez al justiţiei, Didier Migaud, a declarat recent că este în favoarea actualizării legii, la fel ca preşedintele Emmanuel Macron, după ce Franţa a blocat includerea în lege a unei definiţii a violului bazată pe consimţământ, într-o directivă europeană din 2023.

„Cred că este de neînţeles ca concetăţenii noştri să refuze să includă consimţământul în definiţia violului”, a declarat Migaud parlamentarilor la începutul acestei luni.

Un sondaj realizat în 2023 de unul dintre principalele institute de cercetare din Franţa, IFOP, a arătat că nouă din zece persoane chestionate doreau ca Franţa să sprijine directiva UE.

În prezent, dreptul penal francez defineşte violul ca fiind un act sexual comis asupra unei persoane folosind „violenţa, constrângerea, ameninţarea sau surprinderea”. Aceasta nu menţionează în mod clar necesitatea consimţământului partenerului, iar procurorii trebuie să dovedească intenţia de a viola pentru a obţine un verdict de vinovăţie, au declarat cinci experţi juridici pentru Reuters.

Delegaţia Parlamentului pentru Drepturile Femeilor, un grup de lucru transpartinic format din 36 de deputaţi, a redeschis activitatea asupra unui proiect de lege care ar redefini definiţia juridică a violului, au declarat doi dintre membrii săi.

Marie-Charlotte Garin, deputat al Verzilor şi vicepreşedinte al grupului, a declarat că speră că proiectul de lege ar putea fi adoptat de Adunarea Naţională încă din martie 2025, cu sprijinul tuturor partidelor.

Sarah Legrain, din partea partidului de stânga France Unbowed, a declarat că procesul a oferit impulsul necesar pentru adăugarea noţiunii de consimţământ la cele patru criterii existente.

„Există o discrepanţă între definiţia violului în societate şi în instanţe”, a spus ea. „Prin presiunea populară, lucrurile se pot schimba”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici