Procesul Vatileaks la final - Majordomul Papei, condamnat la un an şi jumătate de închisoare. Paolo Gabriele ar putea fi graţiat de Benedict al XVI-lea

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furtul în formă agravată" a sute de documente confidenţiale, a fost condamnat sâmbătă la un an şi jumătate de închisoare de Tribunalul Vaticanului. Tribunalul l-a condamnat pe acuzat la trei ani de închisoare dar a redus imediat pedeapsa la jumătate.

Urmărește
567 afișări
Imaginea articolului Procesul Vatileaks la final - Majordomul Papei, condamnat la un an şi jumătate de închisoare. Paolo Gabriele ar putea fi graţiat de Benedict al XVI-lea

Procesul Vatileaks la final - Majordomul Papei, condamnat la un an şi jumătate de închisoare. Paolo Gabriele ar putea fi graţiat de Benedict al XVI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat că pedeapsa a fost redusă "din cauza profesiei sale în serviciul" Papei, a "convingerii - pe care judecătorul a considerat-o eronată - că a servit Biserica", "a comportamentului său în timpul procesului" şi "a conştientizării faptului că l-a trădat pe Papă".

Avocata Cristina Arru a cerut, la rândul său, să se schimbe încadrarea faptei din "furt" în "însuşire în mod ilicit" sau, dacă va fi reţinută infracţiunea de "furt", Gabriele să fie condamnat la pedeapsa minimă prevăzută pentru furtul simplu, respectiv trei zile de închisoare.

"El a comis un act, cu siguranţă, condamnabil şi ilicit dar a vrut să ajute, nu să dăuneze Bisericii", a afirmat ea.

O graţiere din partea Papei Benedict al XVI-lea a majordomului său Paolo Gabriele este "foarte probabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

Posibilitatea "unei graţieri este foarte concretă şi foarte probabilă", a declarat în faţa presei părintele Lombardi, după condamnarea pentru furt în formă agravată a lui Paolo Gabriele la trei ani de închisoare, pedeapsă redusă imediat la jumătate graţie cazierului său judiciar curat şi serviciilor aduse Bisericii.

Procurorul cere trei ani de închisoare pentru majordomul Papei

"Cerem trei ani de închisoare şi o interdicţie definitivă dar limitată" de a exercita funcţii cu responsabilitate în administraţia publică, a declarat procurorul Nicola Picardi în cadrul ultimei audieri în procesul Vatileaks privind scurgerea de informaţii care a adus la lumină intrigi şi tensiuni la cel mai înalt nivel la Vatican.

Paolo Gabriele: Am acţionat din "dragoste faţă de Biserică"

"Lucrul pe care îl resimt cel mai puternic în mine este convingerea că am acţionat doar din dragoste viscerală faţă de Biserica lui Hristos şi faţă de conducătorul ei pe pământ. Nu mă simt hoţ", a declarat Paolo Gabriele, înainte ca judecătorii să se retragă pentru a delibera.

Paolo Gabriele, fost angajat model în vârstă de 46 de ani, a ascuns în apartamentul său peste 1.000 de scrisori, faxuri şi texte diverse, unele semnate chiar de Papă, potrivit Jandarmeriei Vaticanului.

El riscă de la câteva luni până la patru ani de închisoare, la încheierea primului proces public la Vatican, în care a depus mărturie inclusiv secretarul personal al Suveranului Pontif, Monseniorul Georg Gänswein. El va avea posibilitatea de a face apel, ceea ce i-ar permite să evite ispăşirea pedepsei cu închisoare în Italia.

Cea de-a patra audiere - după cele de sâmbătă, marţi şi miercuri - s-a deschis sâmbătă dimineaţa, ca toate celelalte, în prezenţa unui grup restrâns de zece jurnalişti în micuţa sală a tribunalului din Vatican.

Aceşti jurnalişti vor informa şi ceilalţi reprezentanţi ai presei despre rechizitoriu, pledoarie şi ultimele cuvinte ale acuzatului. Apoi, cei trei judecători se vor retrage pentru a delibera şi a pronunţa verdictul, în cursul zilei.

Paolo Gabriele, supranumit "Paoletto", a mărturisit că a sustras documentele. Dar el a respins acuzaţia de furt în formă agravată, singurul cap de acuzare reţinut împotriva lui în acest proces. El s-a declarat în schimb vinovat pentru că a trădat încrederea Papei, pe care vroia să îl "ajute" şi pe care îl credea "manipulat".

Desfăşurarea procesului, prezidat de Giuseppe Dalla Torre, a fost criticată. Concentrându-se strict asupra unui cap de acuzare împotriva majordomului, cel de "furt în formă agravată", acesta a împiedicat menţionarea oricărui alt aspect al cazului Vatileaks, o scurgere masivă de documente confidenţiale care a scos la suprafaţă diviziunile şi problemele din cadrul Curiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici