- Home
- Externe
- CAIRO, (02.12.2014, 16:38)
- Iuliana Enache
Procuratura egipteană face apel la decizia prin care Mubarak a fost achitat de complicitate la crimă
Procurorul general egiptean a decis să conteste decizia de renunţare la acuzaţiile de complicitate la crimă care îl vizează pe fostul preşedinte Hosni Mubarak pentru moartea unor manifestanţi în timpul revoltei din 2011 care l-a îndepărtat de la putere, a anunţat marţi Parchetul.
Urmărește
68 afișări
Procuratura egipteană face apel la decizia prin care Mubarak a fost achitat de complicitate la crimă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Procurorul general a decis să facă apel în faţa Curţii de Casaţie" la decizia tribunalului din Cairo care l-a exonerat sâmbătă pe Mubarak, a anunţat Parchetul într-un comunicat.
Fostul preşedinte era judecat pentru rolul său în reprimarea manifestaţiilor monstruoase din ianuarie-februarie 2011 care au pus capăt celor 30 de ani de guvernare ai acestuia şi în cursul cărora au fost ucise peste 846 de persoane.
Citeşte şi:
Hosni Mubarak, achitat de acuzaţiile de complicitate la crimă din timpul revoltei din 2011
Citeşte şi:
Protest dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă la Cairo, după verdictul în cazul lui Mubarak
În cursul procesului, şapte oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate, între care fostul ministru de Interne al lui Mubarak, Habib al-Adly, au fost achitaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Premierul Marcel Ciolacu are miercuri o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna
-
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
Curtea de Casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie în dreptul penal din Egipt, poate să confirme verdictul sâmbătă sau să îl anuleze. În cazul anulării, ea va trebuie să examineze cazul, potrivit legislaţiei egiptene.
Procurorul a făcut apel după ce analiza justificării decizie a arătat că "verdictul suferă de un viciu juridic", potrivit comunicatului, care precizează că Parchetul acţionează "fără să fie influenţat de disputele dintre diferitele curente politice".
După verdictul de sâmbătă, 1.000 de manifestanţi s-au reunit în apropiere de piaţa Tahrir, epicentrul revoltei din 2011, pentru a denunţa decizia tribunalului. Reuniunea a fost dispersată de poliţie şi două persoane au murit în urma violenţelor. Figuri ale opoziţiei de stânga au criticat verdictul.
La rândul său, fostul şef al armatei şi actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi a asigurat că Egiptul "priveşte către viitor şi nu se mai poate întoarce". El a ordonat Guvernului să revizuiască în creştere compensaţiile alocate "familiilor martirilor şi răniţilor revoluţiei" din 2011.
Sâmbătă, Mubarak a fost exonerat de acuzaţiile de corupţie formulate împotriva lui.
Militanţii şi apărătorii drepturilor omului îl acuză periodic pe Sissi, arhitectul destituirii islamistului Mohamed Morsi în iulie 2013, că a instaurat un regim şi mai autoritar decât cel al lui Mubarak.
De la îndepărtarea lui Morsi de la putere, cel puţin 1.400 dintre susţinătorii săi au fost ucişi, majoritatea manifestanţi. Peste 15.000 de persoane au fost încarcerate, în timp ce sute de susţinători ai lui Morsi au fost condamnaţi la moarte în procese de masă expeditate în câteva minute.
Puterea a demarat o ofensivă şi împotriva opoziţiei laice şi de stânga, încarcerând zeci de tineri militanţi pentru că s-au opus unei legi controversate ce limitează dreptul de a manifesta.
Într-un prim proces în iunie 2012, Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă dar sentinţa a fost anulată din motive tehnice, iar cazul a fost rejudecat.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe