„Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova„, a anunţat Curtea Constituţională.
Autorii iniţiativei, deputaţii din coaliţia majoritară de guvernământ, au propus modificarea a două articole din Constituţie.
Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituţie poate fi înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spaţiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate„.
Totodată, se propune introducerea unui nou articol 8, după cum urmează: „(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. (2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabileşte de Parlament prin lege organică„.
În acelaşi timp, deputaţii propun completarea preambulului Constituţiei cu următorul aliniat: „Respectând aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovând orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european„.
Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană din 2014.
Igor Dodon propune un referendum înaintea introducerii „integrării europene” în Constituţia ţării
Preşedintele moldovean Igor Dodon s-a declarat nemulţumit de avizul pozitiv dat, luni, de Curtea Constituţională proiectului de lege privind introducerea în Constituţie a precizării referitoare la integrarea europeană ca orientare strategică a ţării, relatează site-ul deschide.md.
„Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării. CCM a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie, chiar dacă art. 5 din Legea Supremă <
Dodon s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în această privinţă.
„Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie. De menţionat că această iniţiativă, conform legislaţiei, poate fi votată doar după 6 luni şi voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia de către Parlament de legislatura actuală„, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.
În schimb, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a salutat avizul Curţii Constituţionale. „Singurul model prin care credem noi că se poate dezvolta rapid şi calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic şi cu şanse egale de succes pentru fiecare cetăţean„, a spus Candu.