- Home
- Externe
- (28.05.2024, 08:50)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă dezinformării
- Cetăţenii Republicii Moldova vor merge, în acest an, la urne, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru un referendum privind viitoarea integrare a ţării în UE.
- Pentru guvernul pro-UE de la Chişinău, cea mai mare provocare până atunci este lupta împotriva dezinformării ruseşti.
Urmărește
1187 afișări
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă dezinformării
Republica Moldova se confruntă din ce în ce mai des cu dezinformări construite de maşinăria informaţională a Rusiei, principala provocare fiind aceea de a contracara informaţiile eronate în acest război informaţional.
Potrivit Euractiv, experţii au estimat că anul trecut, regimul de la Kremlin a cheltuit aproximativ 50 de milioane de dolari pentru dezinformare şi eforturi de război hibrid în Republica Moldova. Este de aşteptat ca această sumă să ajungă la 100 de milioane de dolari în 2024, pe măsură ce referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE şi alegerile prezidenţiale se apropie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Bursele încep să scadă după ce Ucraina a lovit în Rusia cu rachete fabricate în SUA: la Bucureşti indicele BET pierde 0,5%, peste Ocean contractele futures scad. În Europa toate marile burse sunt pe roşu
-
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
-
Prima reacţie a Rusiei după ce Ucraina a folosit pentru prima dată în istorie rachete ATACMS americane pentru a lovi în interiorul teritoriului rus
Aceşti bani sunt cheltuiţi pentru a mitui politicieni, pentru a finanţa persoane influente, pentru a plăti reclame şi pentru a mitui alegătorii.
Flux mare de dezinformare
De la debutul războiului în Ucraina, Republica Moldova s-a apropiat din ce în ce mai mult de valorile pro-europene, iar acest lucru a stârnit nemulţumirea conducerii de la Moscova. Presiunile Kremlinului asupra Chişinăului au continuat, iar încercările de destabilizare a democraţiei în Republica Moldova s-au intensificat.
În tot acest timp, autorităţile moldoveneşti au avut un oarecare succes în interceptarea fluxurilor de bani ilicite şi în restricţionarea licenţelor canalelor de radio şi televiziune legate de Kremlin. Cu toate acestea, dezinformarea rusească se răspândeşte în continuare la scară largă.
În ultimul an, cu precădere, guvernul de la Chişinău şi-a schimbat strategia pentru a face faţă dezinformărilor ruseşti. Dacă acum doi ani, Guvernul nu răspundea aproape niciodată direct la dezinformare, acum, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, vorbeşte săptămânal, uneori zilnic, cu presa despre orice noi naraţiuni care sunt difuzate.
Grupurile de reflecţie şi presa independentă tradiţională au contribuit la combaterea dezinformării ruseşti, însă fluxul informaţional prea mare este mai greu de contracarat.
Presiuni din ce în ce mai mari de la Kremlin
Guvernul de la Chişinău a anunţat, în mai multe rânduri, că Moscova are în plan să destabilizeze situaţia Republicii Moldova, dezinformarea fiind principalul instrument folosit de ruşi.
În luna octombrie a anului trecut, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a afirmat că Gruparea Wagner s-ar fi aflat în spatele unei lovituri de stat, care a fost dejucată şi care urmărea să o înlăture de la conducerea ţării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din cinci cupluri din România își dorește un copil, dar nu îl poate avea / Italia a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:59
-
astăzi, 15:53
Biroul Permanent Reunit a aprobat constituirea comisiilor de anchetă solicitate de PSD şi PNL