PROTEST faţă de alegerea lui Maduro la preşedinţia Venezuelei: Mii de persoane au invadat străzile din Caracas, strigând: "Fraude, fraude!" - GALERIE FOTO

Mii de susţinători ai opoziţiei au invadat, luni seara, străzile din Caracas pentru a protesta faţă de proclamarea lui Nicolas Maduro drept preşedinte, în urma unor alegeri contestate de adversarul său Hernique Capriles.

Urmărește
378 afișări
Imaginea articolului PROTEST faţă de alegerea lui Maduro la preşedinţia Venezuelei: Mii de persoane au invadat străzile din Caracas, strigând: "Fraude, fraude!" - GALERIE FOTO

PROTEST faţă de alegerea lui Maduro la preşedinţia Venezuelei: Mii de persoane au invadat străzile din Caracas, strigând: "Fraude, fraude!" - GALERIE FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La apelul lui Capriles, care cere o nouă numărare a buletinelor de vot, majoritatea manifestanţilor au protestat în mai multe cartiere din capitală, unii agitând tigăi, alţii dând foc coşurilor de gunoi sau pneurilor.

"Suntem aici deoarece ne-au furat votul, au trişat", a declarat Selma Orjuela, o femeie casnică în vârstă de 60 de ani. "Fraude, fraude!", striga mulţimea, arborând drapele venezuelene.

În câteva zone din capitală, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, a constatat AFP.

TITLURILE ZILEI

În faţa noilor manifestaţii convocate pentru marţi şi miercuri în faţa birourilor regionale ale Consiliului Naţional Electoral (CNE), Maduro a reacţionat ferm făcând apel la mobilizare "în toată ţara".

"Cer poporului să se lupte în pace", a anunţat el de la palatul prezidenţial Miraflores, calificând drept "capricii burgheze" cererea liderului opoziţiei.

Maduro, în vârstă de 50 de ani, succesor al preşedintelui Hugo Chavez care a decedat la 5 martie, a fost creditat oficial cu 50,75 la sută din voturi, faţă de 48,97 la sută Capriles.

Proclamat preşedinte în cursul după-amiezii, şeful statului proaspăt ales a promis, cu mâna pe inimă, să "menţină în totalitate moştenirea sa pentru apărarea săracilor şi a independenţei", în cadrul unei ceremonii solemne organizate la sediul autorităţii electorale din Caracas.

GALERIE FOTO

"Avem un preşedinte!" sau "Chavez trăieşte, lupta continuă", a scandat asistenţa.

Preşedintele CNE Tibisay Lucena a amintit opoziţiei că va trebui "să recurgă la calea legală", citând cazul duelului strâns între George W. Bush şi Al Gore, în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2000, al cărui rezultat a fost decis în faţa Curţii Supreme.

Guvernatorul statului Miranda (nord), Capriles, care îl califică pe actualul preşedinte drept "ilegitim", le-a amintit susţinătorilor săi să "nu cadă în capcana violenţei".

Totuşi, manifestaţiile opoziţiei au fost calificate de tabăra guvernamentală drept o lovitură de stat muşamalizată.

"Ce se ascunde în spatele cuvintelor de astăzi, domnule Capriles, este o convocare la un puci împtoriva statului, a instituţiilor", a declarat Jorge Rodriguez, şeful campaniei lui Maduro, un termen preluat de preşedintele ales, care a promis că va fi ferm împotriva "puciştilor".

Cererea de renumărare a voturilor adresată de opoziţie a fost susţinută luni de Casa Albă, al cărei purtător de cuvânt a apreciat că este vorba despre o etapă "importantă, prudentă şi necesară". Jose Miguel Insulza, secretar general al Organizaţiei Statelor Americane, s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea unui "dialog naţional".

Misiunea observatorilor trimişi de Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) în Venezuela a cerut "respectarea rezultatelor" anunţate de CNE, "singura autoritate competentă" în domeniul electoral.

"Este o situaţie foarte delicată. Marja este atât de strânsă într-o ţară care este extrem de divizată, încât va fi dificil de condus din punct de vedere politic. Este clar divizată în două", a declarat pentru AFP politologul Ignacio Avalos.

În acest context, noul preşedinte se poate teme de convocarea unui referendum de revocare în trei ani. Este suficient ca opozanţii lui să reunească 20 la sută din electorat pe o moţiune de neîncredere pentru a putea organiza acest vot.

"Multe persoane au schimbat tabăra, indivizi neruşinaţi fără recunoştinţă. Ei spun că sunt în revoluţie, dar sunt nişte minciuni", a declarat luni Elisabeth Torres, în vârstă de 48 de ani, în cartierul "23 de enero", un bastion al "chavismului".

Pentru numeroşi susţinători, alegerea lui Maduro este garanţia continuării "misiunilor" create de defunctul lider socialist, a programelor sociale finanţate din petrol, în condiţiile în care Venezuela este deţinătoarea celor mai mari rezerve de ţiţei din lume.

Acest angajament se anunţă însă dificil de respectat într-o economie în criză, cu o datorie egală cu jumătate din PIB şi o inflaţie de peste 20 la sută, un record pentru America Latină.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici