PROTESTE la BELFAST: Ciocniri între loialişti şi poliţie, în cea de-a treia noapte de proteste

Sute de protestanţi loialişti au manifestat la Belfast, provocând ciocniri cu poliţia în noaptea de duminică spre luni, pentru a treia noapte consecutivă, în pofida apelurilor la calm lansate de premierul Irlandei de Nord Peter Robinson.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului PROTESTE la BELFAST: Ciocniri între loialişti şi poliţie, în cea de-a treia noapte de proteste

PROTESTE la BELFAST: Ciocniri între loialişti şi poliţie, în cea de-a treia noapte de proteste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un poliţist a fost rănit în aceste confruntări, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Manifestanţi au agresat poliţişti în noaptea de duminică spre luni, aruncând cu cocteiluri Molotov şi alte proiectile, iar poliţia a ripostat cu gloanţe din cauciuc.

"Este foarte important ca aceste violenţe să înceteze", a declarat duminică premierul nord-irlandez Peter Robinson.

"Este foarte important să ne păstrăm mintea limpede în aceste circumstanţe şi sper că populaţia se va conforma apelurilor şi comunicatelor Casei de Orania şi nu se va deda la violenţe", a adăugat el.

"Singurul mod de a manifesta care se justifică este cel legal şi paşnic", a continuat premierul.

Violenţe au izbucnit vineri, după ce poliţia a încercat să pună în aplicare o decizie a autorităţilor care interzicea unei coloane de manifestanţi protestanţi să traverseze un cartier catolic, de teama unor confruntări.

În prima noapte de manifestaţii, 32 de poliţişti au fost răniţi, iar un oficial politic a fost rănit la cap cu o cărămidă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte polişti au fost răniţi, dar nu şi spitalizaţi, după ce au fost atacaţi de manifestanţi protestanţi cu cocteiluri Molotov.

Aproximativ 1.000 de poliţişti veniţi din Anglia şi Ţara Galilor au fost mobilizaţi, în eventualitatea unor violenţe ce ar putea să afecteze, ca în fiecare an, parada de la 12 iulie, punctul culminant al marşurilor protestanţilor.

Marşurile protestanţilor sunt organizate în mod tradiţional în aprilie, în Irlanda de Nord. Ele culminează cu parada de la 12 iulie, care marchează victoria, în 1690, a regelui protestant William al III-lea de Orania asupra rivalului său catolic Iacob al II-lea.

Irlanda de Nord, o provincie britanică, s-a confruntat timp de 30 de ani cu violenţe interconfesionale soldate cu aproximativ 3.500 de morţi. Acordurile de pace semnate în 1998 au condus la împărţirea puterii între protestanţi şi catolici, dar continuă să aibă loc violenţe sporadice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici