- Home
- Externe
- PARIS, (29.11.2015, 19:06)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTE la Paris: Mii de persoane formează un lanţ uman pentru a denunţa "starea de urgenţă climatică" pe fondul summit-ului COP21. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi a arestat 100 de persoane - FOTO, VIDEO
Mii de persoane - 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor - au format duminică, în pofida interdicţiei de a manifesta, un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa "starea de urgenţă climatică", cu o zi înainte de deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21). Aproximativ 100 de persoane au fost arestate, în apropiere de Place de la République, după ce mitingul a degenerat în confruntări cu poliţia, relatează Le Parisien în pagina electronică.
Urmărește
6109 afișări
PROTESTE la Paris: Mii de persoane formează un lanţ uman în capitala Franţei pentru a denunţa "starea de urgenţă climatică" pe fondul summit-ului COP21. Poliţia a intervenit deja cu gaze lacrimogene - FOTO, VIDEO (Imagine: Captura Video)
UPDATE 19:05 - O sută de arestări la Paris după confruntări cu poliţia la un miting al apărătorilor mediului
Aproximativ 100 de persoane au fost arestate duminică, în apropiere de Place de la République, la Paris, după ce un miting în favoarea unui acord la COP21 a degenerat în confruntări cu poliţia, relatează Le Parisien în pagina electronică.
Potrivit ziarului, câteva sute de activişti, cu feţe acoperite, dintre care unii au aruncat cu proiectile, înfruntau poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene, în apropiere de Place de la République.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Către ora locală 16.15 (17.15, ora României), după ce situaţia s-a mai calmat, prefectul poliţiei Michel Cadot a anunţat că au fost operate 50 de arestări.
Însă acest număr a fost revizuit rapid în creştere. Către ora locală 16.30 (17.30, ora României), au fost anunţate aproximativ 100 de arestări.
Un manifestant a fost rănit uşor, a precizat prefectul.
Forţele de ordine procedau la verificarea identităţii a 200-300 de persoane, încercuite de către membri ai Companiilor Republicane de Securitate (CRS).
Staţia de metrou République a fost închisă.
Aceşti manifestanţi - câteva mii de persoane care au înfruntat interdicţia decretată în cadrul stării de urgenţă după atacurile de la 13 noiembrie - s-au adunat în mod paşnic în piaţă, începând de duminică la prânz, răspunzând unui apel în vederea formării unui lanţ uman.
Însă o parte dintre ei, unii cu feţele acoperite cu eşarfe sau glugi, s-au grupat duminică după-amiaza pe bulevardul la République, denunţând o "Stare de urgenţă. Stat poliţienesc. Ni se ia dreptul de a manifesta".
"Mici grupuri violente"
Un baraj a fost format de către forţele de ordine. Grupuri mici au încercat să-l forţeze, potrivit lui Cadot. "Grupuri mici, violente, au atacat forţele de ordine cu proiectile" precum "lumânări şi chiar o bilă de pétanque", a adăugat prefectul poliţiei.
Membri din cadrul CRS au răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.
Activişti paşnici, care agitau un steag-curcubeu, au cerut să nu se mai arunce cu "proiectile". "Alege-ţi tabăra", le-a răspuns un membru Black Bloc. "Tu manifestezi cum vrei, eu manifestez aşa", a spus alt manifestant, huiduit în timp ce spărgea o pubelă. Membri CRS i-au respins cel puţin în două rânduri, după care au revenit pe poziţii.
În apropiere de canalul Saint-Martin, în spatele Pieţei Republicii, "echipe CRS aleargă după manifestanţi. Unii au fost bătuţi măr", a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un jurnalist de la postul Europe1.
Într-o reacţie faţă de ciocnirile din Place de la République, ministrul francez de externe Laurent Fabius, preşedintele Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP 21), a apreciat că "acest lucru arată că decizia de a interzice manifestaţii mari era îndreptăţită".
Un purtător de cuvânt al Europe Écologie Les Verts (EELV), Julien Bayou, prezent în piaţă, a declarat că se află acolo "pentru a supraveghea şi a fi de faţă în cazul în care există provocări" din partea poliţiei.
"Sunt vreo 80 de furioşi, cu cagule, îmbrăcaţi în negru. Sunt furioşi pentru că a fost interzisă manifestaţia. Dacă ar fi fost autorizată, ar fi fost 40. Acest lucru prezintă o imagine catastrofală a mitingului, care este în principal un miting paşnic", a declarat Bayou pentru un jurnalist de la AFP.
Manifestanţi au format un lanţ uman în jurul statuii din Place de la République, pentru a proteja flori, lumânări şi scrisori depuse într-un omagiu faţă de victimele atacurilor de pe 13 noiembrie.
Un elicopter aparţinând Jandarmeriei a survolat arondismentul al XI-lea, în apropiere de sectorul cuprins între bulevardul Voltaire şi bulevardul Richerd-Lenoir, către ora locală 15.30 (16.30, ora României), după care s-a îndreptat către bulevardul Parmentier şi Place Voltaire.
Manifestanţi purtau de asemenea pancarte pe care puteau mesaje ca "Ei sunt mari doar dacă stăm noi în genunchi" sau "Ei exploatează, ei poluează, ei profită! Urgenţa este socială şi climatică".
Coaliţia Climat 21, din care fac parte 130 de organizaţii, a fost nevoită să renunţe la un marş pe străzile Parisului, din cauza interdicţiei manifestaţiilor, impusă în cadrul stării de urgenţă, decretată după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi.
În schimb, la iniţiativa Attac şi Alternatiba, coaliţia a îndemnat la formarea acestui lanţ uman cu o zi înainte de deschiderea oficială a COP21.
Acest lanţ uman trece prin apropiere de Bataclan - sala de concerte în care 90 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor, un loc pe care organizatorii au promis să-l "respecte".
Unii activişti au aliniat încălţăminte în Place de la Republique, reprezentând persoane care au primit interdicţia de a protesta, relatează The Associated Press.
De asemenea, lideri tribali din cadrul unor grupuri indigene din întreaga lume urmau să organizeze duminică o ceremonie de vindecare, în apropiere de locuri în care au fost comise atacurile.
Ei îndeamnă liderii lumii care se reunesc la COP21, în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, să adopte un acord care să conducă la o diminuare a emisiilor poluante şi să ajute ţările sărace să facă faţă provocărilor cu care se confruntă din cauza încălzirii globale.
Pe de altă parte, mai multe axe rutiere sunt parţial blocate, pentru a permite deplasarea unor coloane oficiale în capitală, iar locuitorii din Île-de-Franceau fost îndemnaţi să evite drumurile, dar şi transportul în comun, relatează Francetv Info.
Mobilizare în lume
Începând de vineri, zeci de manifestanţii au fost organizate peste tot în lume, cu scopul de a spori presiunea asupra reprezentanţilor celor 195 de ţări, pe care-i îndeamnă să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale cu două grade.
Mitinguri erau prevăzute duminică la Seul (Coreea de Sud), Rio de Janeiro (Brazilia), New York (Statele Unite) şi Ciudad de Mexico (Mexic).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe