PROTESTELE DIN BULGARIA au continuat duminică, la Sofia şi în ţară. Manifestanţii reclamă demisia Guvernului

Manifestaţii împotriva Guvernului bulgar au continuat duminică la Sofia şi în ţară, pentru a treia zi consecutiv, reclamînd demisia Guvernului de centru-stânga condus de economistul neafiliat Plamen Oraşarski, acuzat de manifestanţi că ascultă de oligarhie.

Urmărește
1370 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN BULGARIA au continuat duminică, la Sofia şi în ţară. Manifestanţii reclamă demisia Guvernului

PROTESTELE DIN BULGARIA au continuat duminică, la Sofia şi în ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Renunţarea, sâmbătă, de către deputatul controversat Delian Peevski, membru al partidului minorităţii musulmane turce (MDL, liberali), la nominalizarea la conducerea Agenţiei Naţionale bulgare pentru Securitate (DANS) nu a slăbit hotărârea protestatarilor, ci din contră.

Duminică, la Sofia, au manifestat peste 10.000 de persoane, potrivit AFP, 15.000 potrivit poliţiei, aproape dublu faţă de sâmbătă, scandând "Demisia" şi "Mafia" în faţa sediilor Guvernului şi Parlamentului. Printr-o defilare în centrul oraşului, manifestanţii au blocat circulaţia în două intersecţii importante din capitală.

TITLURILE ZILEI

Manifestaţii de o amploare mai redusă au avut loc şi în mai multe oraşe din ţară, participanţii promiţând să continue protestul.

Premierul, aflat în funcţie de trei săptămâni, a îndepărtat duminică ipoteza unei demisii, pentru a evita destabilizarea ţării. "O demisie ar fi uşoară, pe plan personal, dar va fi extrem de iresponsabilă, din cauza unei noi destabilizări a ţării", a apreciat Oreşarski.

Bulgaria riscă să nu încheie un acord cu Uniunea Europeană (UE) privind viitoarea perioadă bugetară (2014-2020) şi să piardă miliarde de euro, a adăugat el.

"Căutăm o personalitate puternică să poată lupta cu hotărâre împotriva contrabandei şi fraudei fiscale. S-a dovedit, însă, că această candidatură era inacceptabilă pentru societate", a recunoscut Oreşarski, invitând ONG-uri şi manifestanţi la o întâlnire, luni.

"Protestatarii sunt tineri, educaţi, ei nu vor ca oligarhia să le definească viitorul", a comentat politologul Antoaneta Ţoneva de la Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public.

Tensiunea creată de nominalizarea lui Peevski, fără experienţă, dar cu legături cu un grup de presă şi o bancă, a afectat fragila pace socială apărută în urma alegerilor legislatibe anticipate din 12 mai, după o iarnă marcată de proteste faţă de sărăcie şi de autoincendieri.

Învingător în alegeri, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, nu a putut forma o coaliţie, iar Oreşarski a fost nominalizat la conducerea unui Guvern susţinut în mod deschis de 120 de deputaţi socialişti şi din cadrul MDL, din totalul de 240, şi în mod tacit de ultranaţionaliştii din cadrul Ataka.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici