Putin aduce în Ucraina umbra Ceceniei

  • Lui Putin îi plac oraşele-fantomă
  • Oraşul Groznîi a fost măcelărit în 2000
  • Ramzan Kadîrov, soldatul şi vasalul lui Putin
Urmărește
12015 afișări
Imaginea articolului Putin aduce în Ucraina umbra Ceceniei

Sursa Foto- Wikipedia Commons

Te duc puţin în istorie şi îţi spun că, în februarie 2000, cu Vladimir Putin la cârma Rusiei, oraşul cecen Groznîi a fost, pur şi simplu, măcelărit. ONU descria, la acea vreme, capitala Ceceniei, ca fiind „cel mai distrus oraş de pe pământ”.

Groznîi este centrul şi mândria comunităţii cecene, din Sudul Federeţiei Ruse, în mijlocul rutelor dintre Marea Caspică şi Marea Neagră. Aici, clanul Kadîrov s-a confundat cu istoria războaielor de emancipare a cecenilor.

Akhmad Kadîrov, fostul lider al cecenilor, asasinat în 2003


Akhmad Kadîrov, fostul lider al cecenilor, asasinat în 2003, cel care a luptat împotriva Rusiei în Primul Război Cecen, între 1994-1996. Atât el, cât şi fiul său, Ramzan Kadîrov, au schimbat tabăra în 1999, la începutul celui de-al Doilea Război Cecen.

Ambele războaie au generat pierderi şi costuri masive pentru armata Rusiei şi pentru forţele sale de securitate.

Astăzi, în mod paradoxal, Ramzan Kadîrov, actualul lider al regiunii Cecenia, a devenit omul de încredere şi aliatul lui Vladimir Putin. Pus la adăpost sub umbrela puterii de la Moscova, acesta s-a descris deseori drept „soldatul de pe front” al lui Putin şi executantul misiunilor speciale.

Ramzan Kadîrov, vasalul lui Putin

Numele Ramzan Kadîrov este asociat şi cu asasinarea lui Boris Nemţov, unul dintre cei mai importanţi rivali politici ai lui Putin. Totodată, Kadîrov a intrat pe listele de sancţiuni ale UE şi SUA, care-i vizau pe apropiaţii preşedintelui Rusiei.

Sâmbătă, 26 februarie, Kadîrov s-a poziţionat, fără drept apel, de partea preşedintelui rus. A transmis că luptătorii ceceni sunt prezenţi şi luptă în Ucraina.

“Aş dori să dau un sfat actualului preşedinte (ucrainean) (Volodymyr) Zelenskyy, înainte de a deveni fostul preşedinte al Ucrainei, să se grăbească şi să-l sune pe preşedintele nostru, comandantul-şef Vladimir Putin şi să îşi ceară iertare pentru că nu l-a sunat mai devreme. Trebuie să facă acest pas pentru a salva Ucraina, o republică frumoasă, şi poporul ucrainean. Să ceară iertare şi să acceptă toate condiţiile pe care Rusia le pune. Acum este cel mai bun lucru (pe care îl poate face).”

Soarta Ucrainei în cazul invadării de către Rusia a fost anticipată, încă din ianuarie, de premierul britanic Boris Johnson.

“Orice invazie, orice invazie de orice fel, de orice dimensiune, în Ucraina nu va fi fără costuri. Vor exista victime. Şi cred că oamenii din Rusia trebuie să înţeleagă că ar putea fi noua lor Cecenie”, declara acesta în luna ianuarie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici