Putin îşi înlătură adversarii incomozi prin otrăvire? Lista victimelor din ultimii ani

  • Printre opozanţii regimului Putin ucişi prin otrăvire se numără, jurnalişti, oameni de afaceri şi politicieni.
  • Ultima victimă ar fi Aleksei Navalnîi, care se află în comă la un spital din Siberi.
  • Cazul lui Navalnîi se aseamănă cu cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, care a fost otrăvită după ce a băut ceai în avion.
  • După ce a fost otrăvită de două ori, în 2006, Anna Politkovskaia a fost împuşcată.
Urmărește
7155 afișări
Imaginea articolului Putin îşi înlătură adversarii incomozi prin otrăvire? Lista victimelor  din ultimii ani

Mediafax

În ultimul deceniu mai mulţi adversari ai regimului putinist s-au îmbolnăvit în mod neaşteptat: unii au scăpat ca prin minune, în timp ce alţii au murit otrăviţi.
 
În 1995, un bancher rus, Ivan Kivelidi, a murit intoxicat cu cadmiu. Autorităţile spun că otrava a fost pusă pe telefonul din biroul său, iar când l-a atins, acesta a început să aibă convulsii şi a leşinat. Ivan Kivelidi era un bancher influent, proprietar al „Rosbisnesbank“ şi preşedinte al Asociaţiei „Masa rotunda a oamenilor de afaceri din Rusia“.
 
În 2004, fostul preşedinte al Ucrainei Viktor Iuşcenko ar fi fost otrăvit, în timpul campaniei electorale din Ucraina, când a candidat la prezidenţiale împotriva lui Viktor Ianukovici, amicul lui Putin. Iuşcenko suspecta că în spatele tentativei de asasinat au fost agenţi rusi. Acesta s-a simţit foarte rau, iar faţa i-a rămas desfigurată în urma incidentului, informeaza Ria Novosti.
Peste 7 ani de investigaţii, surse din cadrul procuraturii au spus că nu a existat o tentativă de omor.
 
Jurnalista de investigaţii, Anna Politkovskaia, o voce anti-Putin, a fost împuşcată în 2006, în holul imobilului în care locuia, la Moscova. Avea 48 de ani. Înainte de asta, ziarista fusese reţinuţă de câteva ori, otrăvită şi ameninţată cu moartea. Ea milita pentru respectarea drepturilor omului şi se opunea politicilor duse de Vladimir Putin. 
 
La fel ca şi Navalinîi, cea mai recentă victimă, Anna Politkovskaia s-a îmbolnăvit grav după ce a băut ceai în avion, când se intoarcea de la Rostov. Toxina nu a fost, însă, identificată, iar personalul medical a distrus toate mostrele de sânge.
 
Listei i se adaugă şi cazul fostului agent FSB, Aleksandr Litvinenko, care a fost otrăvit în 2006 cu polonium. Pe patul de moarte, acesta a declarat că a fost omorât de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, conform achetei care s-a desfăşurat în Marea Britanie.
 
În 2013,  în Mare Britanie, magnatul rus Boris Berezovsky a fost găsit fără suflare în reşedinţa sa din Surrey. Oponentul lui Vladimir Putin s-a autoexilat pe teritoriu britanic din teama că ar putea fi ucis. Poliţiştii au spus că este vorba de o sinucidere, însă serviciile americane de spionaj au altă părere: asasinat. Rând pe rând, au murit în condiţii suspecte şi doi parteneri de afaceri ai miliardarului.
 
Vladimir Kara-Murza este un alt jurnalist pe care Kremlinul l-a otrăvit de două ori, în 2015 şi 2017. Coordonatorul mişcării de opoziţie ”Rusia deschisă” a fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski, a supravieţuit miraculos. 
 
În 2018, activistul rus Pussy Riot, Peter Verzilov, a fost otrăvit cu o substanţă care i-a afectat sistemul nervos. Atunci el şi-a pierdut parţial auzul, văzul şi capacitatea locomotorie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici