Pactul dictatorilor. Putin şi Kim Jong-un au semnat: Rusia şi Coreea de Nord îşi vor oferi tot ajutorul militar disponibil în cazul în care cealaltă parte este atacată

Coreea de Nord şi Rusia au convenit să ofere asistenţă militară imediată în cazul în care oricare dintre cele două ţări s-ar confrunta cu o agresiune armată, conform unui pact semnat de liderii lor în timpul primei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin în ultimii 24 de ani.

Urmărește
616 afișări
Imaginea articolului Pactul dictatorilor. Putin şi Kim Jong-un au semnat: Rusia şi Coreea de Nord îşi vor oferi tot ajutorul militar disponibil în cazul în care cealaltă parte este atacată

Pactul dictatorilor. Putin şi Kim Jong-un au semanat: Rusia şi Coreea de Nord îşi vor oferi tot ajutorul militar disponibil în cazul în care cealaltă parte este atacată

Angajamentul este văzut ca o reînviere a unui acord de apărare reciprocă în temeiul unui tratat din 1961 adoptat de aliaţii din timpul Războiului Rece, care a fost anulat în 1990, când Uniunea Sovietică a stabilit legături diplomatice cu Coreea de Sud.
 
Acordul pentru un "parteneriat strategic cuprinzător" semnat miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un este una dintre cele mai importante acţiuni ale Moscovei în Asia din ultimii ani.
 
"Dacă una dintre părţi se confruntă cu o invazie armată şi se află în stare de război, cealaltă parte va folosi imediat toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistenţă militară şi de altă natură, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU şi cu legile fiecărei ţări", se arată în articolul 4 al acordului.
 
Articolul 51 din Carta ONU prevede dreptul unei ţări membre de a întreprinde acţiuni de autoapărare individuală sau colectivă.
 
Angajamentul liderilor celor două ţări, care se confruntă cu o izolare internaţională din ce în ce mai mare, vine pe fondul îngrijorării tot mai mari a Statelor Unite şi a aliaţilor săi asiatici cu privire la cât de mult ar sprijini Rusia Coreea de Nord, singura ţară care a testat o armă nucleară în acest secol.
 
Kim a făcut ecoul declaraţiei lui Putin, legând în mod explicit aprofundarea legăturilor lor de lupta împotriva politicilor "hegemonice şi imperialiste" ale Occidentului şi ale Statelor Unite în special.
 
Acordul a mai spus că niciuna dintre părţi nu va semna vreun tratat cu o ţară terţă care încalcă interesele celeilalte şi nu va permite ca teritoriul său să fie folosit de nicio ţară pentru a afecta securitatea şi suveranitatea celeilalte, a precizat KCNA.
 
Coreea de Sud şi Casa Albă nu au comentat imediat conţinutul anunţat al acordului.
 
Japonia şi-a exprimat "îngrijorarea serioasă" cu privire la promisiunea lui Putin de a nu exclude cooperarea cu Pyongyang în domeniul tehnologiei militare.
Reacţia din partea Chinei a fost discretă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici