Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală, la reactorul 2 de la Fukushima

Un nivel al radioactivităţii foarte ridicat, de zece milioane de ori mai mare decât cel normal, a fost descoperit duminică într-o cantitate de apă scursă din reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, determinând personalul să amâne operaţiunile de pompare, a anunţat operatorul.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală, la reactorul 2 de la Fukushima

Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală, la reactorul 2 de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nivelul măsurat în eşantioane din această apă, găsită în subsolul sălii turbinei situată în spatele reactorului, este de 1.000 de milisievert pe oră, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al societăţii Tokyo Electric Power (TEPCO).

"Această cifră este de zece milioane de ori mai mare decât nivelul radioactivităţii apei care se găseşte în general într-un reactor în stare bună", a explicat el. Purtătorul de cuvânt a adăugat că acest lucru înseamnă că combustibilul din miezul reactorului a suferit probabil avarii în cursul unui debut de fuziune, survenit imediat după seismul urmat de un tsunami la 11 martie.

"Am detectat în eşantioane de apă niveluri ridicate de cesiu şi alte substanţe care nu se găsesc în general în apa reactorului. Există o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil să fi fost avariate", a precizat el.

Niveluri ale radioactivităţii de câteva sute de milisievert pe oră au fost deja detectate în jurul reactoarelor avariate ale centralei, impunând evacuarea temporară a muncitorilor.

Trei muncitori, încălţaţi numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminaţi joi de o acumulare de apă puternic radioactivă, în timpul unei intervenţii la turbina situată în spatele reactorului 3, unde nivelul radiaţiilor era de 180 de milisievert pe oră. Doi au fost spitalizaţi din cauza arsurilor suferite la picioare.

Aproximativ 500 de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la Fukushima Daiichi pentru a reduce temperatura reactoarelor şi pentru a încerca să restabilească circuitele de răcire ale centralei şi a evita astfel o catastrofă nucleară majoră. Ei folosesc tunuri de apă, pompe electrice şi o pompă de beton echipată cu un braţ articulat de 50 de metri, capabil să refacă nivelul bazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici