Serviciile de Informaţii din Sri Lanka au fost informate în prealabil de posibilitatea producerii unor atacuri teroriste, dar nu l-au informat şi pe premier înaintea atentatelor din duminica de Paşte.
Atacurile teroriste din Sri Lanka, în urma cărora cel puţin 250 de persoane au murit, au revelat o breşă masivă în sistemul de apărare al ţării. Şeful Poliţiei Naţionale şi un oficial din cadrul Ministerului Apărării şi-au prezentat demisiile în urma atentatelor.
Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a declarat că din moment ce nu a fost informat de această situaţie, nu vede un motiv pentru a-şi prezenta demisia.
„Dacă am fi avut vreun indiciu şi nu am fi luat măsuri, mi-aş fi prezentat demisia imediat. Dar ce poţi face când nu eşti informat?”, a declarat premierul.
Iniţial, autorităţile au anunţat că cel puţin 359 persoane au murit în urma atacurilor teroriste care au vizat cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Ulterior, bilanţul atentatelor a fost revizuit în scădere, la „aproximativ 253 de morţi”
Reţeaua extrremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici şi hoteluri. Atentatul a fost revendicat printr-un anunţ postat pe site-ul agenţiei AMAQ, afiliată reţelei Stat Islamic, fără a prezenta însă dovezi.