Raport CE privind Politica de Vecinătate: Republica Moldova a înregistrat progrese în 2013

Republica Moldova a depus "eforturi semnificative" în implementarea unor acorduri, în pofida crizei care a afectat statul în prima jumătate a lui 2013, relevă Comisia Europeană (CE) în raportul de ţară din acest an cu privire la Politica de Vecinătate, se arată într-un comunicat oficial.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Raport CE privind Politica de Vecinătate: Republica Moldova a înregistrat progrese în 2013

Raport CE privind Politica de Vecinătate: Republica Moldova a înregistrat progrese în 2013 (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)

Este vorba despre acorduri încheiate anterior în domeniile "aviaţiei, agriculturii, protecţiei civile, participării la agenţiile şi programele UE şi cooperarea în Politica pentru Securitate şi Apărare Comună", afirmă Comisia, adăugând că în urma "procesului de transformare îniţiat în 2005", alegerea unui nou Guvern - în mai 2013 - a permis reluarea dialogului politic cu Uniunea şi parafarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova în noiembrie.

Autorităţile au abordat numeroase recomandări-cheie din raportul de anul trecut, se arată în comunicat, în care sunt enumerate "finalizarea planului de implementare privind liberalizarea vizelor, continuarea reformelor în domeniile judiciar şi statului de drept, începerea restructurării cadrului anticorupţie, accelerarea implementării planului de acţiune privind drepturile omului în susţinerea romilor, menţinerea dialogului cu Tiraspolul şi continuarea reformelor sectoriale".

Comisia recomandă în raportul de ţară, între altele, "intensificarea luptei împotriva corupţiei la toate nivelurile", reforme în sistemele judiciar şi al statului de drept, consolidarea sistemelor protecţiei drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, continuarea asigurării libertăţii şi pluralităţii presei, "prevenirea blocării instituţionale prin revizuirea Constituţiei" în colaborare cu Comisia de la veneţia.

Comisia recomandă, de asemenea, continuarea unor progrese în reformele sectoriale, în vederea implementării Acordului de Asociere cu UE şi de liber-schimb (DCFTA), insistând în sectorul energetic asupra "diversificării surselor de energie", dar şi asupra continuării reformei educaţiei.

În privinţa Transnistriei, Bruxelles-ul recomandă "continuarea angajării proactive cu Transnistria în vederea dezvoltării unei viziuni acceptabile reciproc pentru un viitor comun, care să permită agenţilor economici cu sediul în Transnistria să se bucure deplin de viitorul acord de liber-schimb, dar şi susţinerea implementării recomandărilor raportului Hammarberg privind situaţia drepturilor omului" în regiunea separatistă.

Chişinăului i se recomandă totodată "continuarea procesului de privatizare", paşi sumplimentari în consolidarea supervizării sectorului bancar, "adâncirea reformei administraţiei publice şi implementarea strategiei de descentralizare inclusiv prin implicarea societăţii civile".

Raportul citează "paşi efectuaţi pentru reformarea Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei", notând că Parlamentul a adoptat în octombrie atât un pachet legislativ privind răspunderea disciplinară a judecătorilor şi coruţia în sectorul justiţiei, cât şi un pachet anticorupţie privind înăsprirea pedepselor pentru "mită şi acţiuni ilicite" comise de către poliţişti.

"Aspecte pozitive" sunt citate şi în domeniul drepturilor omului, raportul notând "unele progrese în lupta împotriva impunităţii pentru aplicarea relelor tratamente şi torturii", egalităţii de gen şi incluziunii romilor.

Însă "probleme instituţionale şi privind mass-media importante au rămas nesoluţionate, privind reguli de finanţare a partidelor politice sau transparenţa asupra proprietăţii mass-media".

În privinţa conflictului transnistrean, raportul relevă o "evoluţie limitată", în pofida contactelor frecvente în formatul 5+2 şi deplânge o "lipsă de progres concret către o soluţie politică", notând totodată ca excepţie schimbarea politicii moldoveneşti privind migrarea, care a permis locuitorilor din regiunea separatistă care deţin paşapoarte străine să călătorească liber în Republica Moldova.

- Crize şi instabilitate în 2013, în rândul vecinilor UE

Crizele şi instabilitatea au dominat în 2013 în cele 16 state cuprinse în raportul întocmit de Comisie anul acesta şi au condus la provocări "tot mai diverse pentru aceste ţări", conchide Bruxelles-ul în raportul de ansamblu, subliniind asupra diferenţelor puternice între vecinii din estul UE şi vecinii imediaţi.

Comisia relevă progrese şi în Georgia, care a iniţiat împreună cu Republica Moldova o apropiere de UE, dar notează că Armenia a decis să nu semneze documentele, la presiunea Rusiei, sugerând că reformele au avansat mai puţin în această ţară decât în Georgia şi Republica Moldova, dar că situaţia din Armenia este mai bună decât în Azerbaidjan şi Belarus.

Evenimentele din Ucraina - protestele vizând Guvernul lui Ianukovici, fuga acestuia de la putere şi anexarea Crimeei de către Rusia - umbresc toate celelalte evenimente de la frontiera de est a UE. Astfel, raportul prezintă o serie de măsuri pe care le recomandă noilor autorităţi de la Kiev - în multe cazuri cu susţinere internaţională - în vederea reformării ţării.

În privinţa vecinilor de la sudul şi estul Mediteranei, Comisia notează un proces politic major în Tunisia, culminând cu adoptarea noii Constituţii anul acesta, şi prezintă crizele politice, militare şi umanitare care au urmat "primăverii arabe" din 2011 în Siria, Libia, Iordania şi Liban, exprimându-şi totodată îngrijorarea faţă de conflictul îngheţat dintre Israel şi Palestina.

Rapoartele prezentate nu acoperă ţări ca Turcia sau din Balcanii de Vest, despre care Bruxelles-ul a afirmat că ar putea adera la UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici