- Home
- Externe
- LONDRA, (17.07.2013, 13:39)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT: Marea Britanie vinde material militar Siriei şi Iranului
Marea Britanie vinde echipamente militare practic tuturor ţărilor care se află pe propria listă cu regimuri sensibile, inclusiv Siriei şi Iranului, a tras alarma o Comisie parlamentară într-un raport publicat miercuri.
Urmărește
393 afișări
RAPORT: Marea Britanie vinde material militar Siriei şi Iranului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Guvernul britanic a eliberat sau prelungit aproximativ 3.000 de licenţe de export în valoare totală de 12,3 miliarde de lire sterline (14,1 miliarde de euro), "o sumă uriaşă", potrivit fostului ministru al Apărării John Stanley, preşedintele Comisiei, care a afirmat că a crezut că "cineva a adăugat nişte zerouri".
Dintre cele 27 de ţări considerate sensibile în privinţa drepturilor omului care figurează pe lista Guvernului britanic, doar două - Coreea de Nord şi Sudanul de Sud - nu au contracte cu Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Iranul a semnat 62 de contracte, în principal pentru material criptografic, iar Rusia a contractat 27 de licenţe pentru echipament biotehnologic, puşti cu lunetă, armament cu laser şi avioane fără pilot.
Aceste două ţări furnizează arme regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Guvernul britanic a prelungit trei licenţe acordate Siriei pentru vehicule de teren şi piese de sonare, în contextul în care acelaşi Executiv a anunţat marţi o viitoare livrare de material de protecţie împotriva armelor chimice opoziţiei siriene.
Guvernul oferă asigurări că cele aproximativ 3.000 de licenţe nu vizează echipament "de natură să fie utilizat în vederea facilitării reprimării interne" sau "să provoace ori prelungească conflicte regionale sau internaţionale".
Însă John Stanley a îndemnat la un "comportament mai prudent în momentul acordării unor licenţe unor regimuri autoritariste".
Guvernul contravine "politicii sale de a nu vinde armament oricui este susceptibil să constituie o ameninţare la adresa drepturilor omului", a apreciat Oliver Sprague de la Amnesty International (AI).
China este ţara care beneficiază de cel mai mare număr de licenţe de la Guvernul britanic (1.163, în valoare de 1,8 miliarde de lire sterline).
Israelul este cel mai important contributor, plătind numai el singur 7,7 dintre cele 12,3 miliarde de lire sterline de pe factura totală, în principal pentru material criptografic cu utilizare militară şi civilă.
Comisia parlamentară şi-a exprimat uimirea, de asemenea, faţă de cele 57 de licenţe acordate Argentinei, o ţară împotriva căreia Marea Britanie a purtat un război ce a avut ca miză arhipelagul Falkland, în 1982.
Argentina face parte dintre cele cinci ţări care nu figurează pe lista ţărilor sensibile ce au atras atenţia Comisiei parlamentare, alături de Egipt, Tunisia, Bahrain şi Madagascar.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe