RAPORT: Numărul focoaselor nucleare este în scădere, dar modernizarea armelor continuă

Numărul total al focoaselor nucleare din lume este în scădere, dar cele nouă state care deţin arme nucleare continuă să dezvolte noi sisteme sau să le modernizeze pe cele existente, se arată în raportul anual al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Numărul focoaselor nucleare este în scădere, dar modernizarea armelor continuă

RAPORT: Numărul focoaselor nucleare este în scădere, dar modernizarea armelor continuă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

SIPRI a prezentat luni raportul său pe 2015, care evaluează starea actuală a armamentului, dezarmării şi securităţii internaţionale, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutului. Una dintre principalele concluzii ale studiului este că statele care deţin arme nucleare lucrează pentru a dezvolta noi sisteme de armament nuclear şi/sau să le modernizeze pe cele existente. O altă concluzie a raportului este că personalul mobilizat în cadrul unor operaţiuni de pace la nivel mondial continuă să scadă, în timp ce numărul operaţiunilor de pace este în creştere.

La începutul lui 2015, nouă state - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord - deţineau aproximativ 15.850 de arme nucleare, dintre care 4.300 erau desfăşurate în cadrul unor forţe operaţionale. Aproximativ 1.800 dintre acestea erau menţinute în stare de alertă operaţională.

Numărul total al focoaselor nucleare din lume este în scădere, în special datorită faptului că SUA şi Rusia continuă să îşi reducă arsenalele, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în urmă cu un deceniu. În acelaşi timp, ambele ţări au programe extinse şi costisitoare de modernizare a sistemelor nucleare.

Arsenalele celorlalte state nucleare sunt considerabil mai mici, dar toate dezvoltă noi sisteme sau şi-au anunţat intenţia de a face acest lucru.

În ceea ce priveşte operaţiunile de pace, în 2014 erau cu trei mai multe decât în anul anterior, ajungând la 62. Numărul trupelor desfăşurate în toate operaţiunile de pace, inclusiv în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din Afganistan, a scăzut însă cu 20%, la 162.052.

Ca o consecinţă a retragerii ISAF în 2014, Africa a devenit punctul central al operaţiunilor de pace, fiind continentul cu cele mai multe astfel de operaţiuni şi cu mai multe trupe decât toate celelalte regiuni la un loc. Şapte noi operaţiuni au fost lansate în 2014, dintre care patru în Africa şi trei legate de conflictul din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici