- Home
- Externe
- NAIROBI, (02.05.2013, 12:54)
- Valentin Vidu - Mediafax
Raport ONU: Aproape 260.000 de somalezi, jumătate copii, morţi în urma unei crize alimentare
Aproximativ 258.000 de somalezi, dintre care jumătate sunt copii cu vârsta până în cinci ani, au murit de foame în perioada octombrie 2010-aprilie 2012, într-o gravă criză alimentară ce a constat în şase luni de foamete, potrivit unui raport ONU publicat joi.
Urmărește
688 afișări
Raport ONU: Aproape 260.000 de somalezi, jumătate copii, morţi în urma unei crize alimentare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Foametea şi grava insecuritate alimentară din Somalia au ucis 258.000 de persoane în perioada octombrie 2010-aprilie 2012, dintre care 133.000 de copii cu vârsta sub cinci ani", se arată într-un raport realizat de FAO, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, şi Reţeaua de Alertă pentru Foamete (Fews-Net), finanţată de Statele Unite.
Potrivit acestei "prime estimări ştiinţifice" cu privire la bilanţul crizei alimentare, "4,6% din populaţia totală şi 10% dintre copiii cu vârsta de până în cinci ani au murit în sudul şi centrul Somaliei".
În regiunile Shebelle Inferior, Mogasdiscio şi Bay, cele mai grav afectate, criza alimentară a ucis, respectiv, 18,17 şi 13% dintre copiii cu vârste de până în cinci ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elevii decid ce învață: Ce prevăd noile planuri cadru pentru liceu
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Foametea a cauzat "aproximativ 30.000 de morţi (...) pe lună în perioada mai-august", potrivit acestui studiu.
"Aceste date se adaugă celor 290.000 de presupuse decese, de referinţă, ce au avut loc în zonă în perioada respectivă. Această mortalitate considerată de referinţă, care include decese legate de conflictul (somalez), reprezintă un nivel de mortalitate de două ori mai mare decât media Africii Subsahariene", subliniază autorii studiului.
Acest bilanţ este superior celui al foametei înregistrate în 1992 în ţară, cu un bilanţ estimat la aproximativ 220.000 de persoane în decurs de un an, însă "această foamete precedentă este considerată cea mai gravă, deoarece a murit un procent mai important din populaţie (în timpul ei)", continuă autorii studiului.
Foametea ce a avut loc în Somalia în perioada cuprinsă între jumătatea lui 2011 şi începutul lui 2012, a afectat aproximativ patru milioane de persoane, reprezentând jumătate din populaţia somaleză.
Provocată în principal de o secetă gravă care a atins întregul Corn al Africii în perioada respectivă, criza alimentară a fost agravată, în Somalia, de situaţia catastrofală în domeniul securităţii în această ţară, care se confruntă cu un haos şi un război civil după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Siad Barre, în 1991.
Debandada islamiştilor shebab şi alegerea, în septembrie, a unor noi autorităţi au condus la apariţia unor speranţe cu privire la o stabilizare şi dotare a Somaliei cu un Guvern central veritabil, de care ţara este privată de aproximativ 22 de ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe