- Home
- Externe
- GENEVA, (05.09.2013, 06:23)
- Ana Borlescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport: Siria a folosit pe scară largă armamentul cu submuniţie
Guvernarea siriană a lui Bashar al-Assad foloseşte "pe scară largă" arme cu submuniţie de la jumătatea lui 2012, conform unui raport publicat miercuri de Coaliţia asupra armelor cu submuniţie, ce regrupează 350 de organizaţii ale societăţii civile din peste 90 de ţări.
Urmărește
2477 afișări
Raport: Siria a folosit pe scară largă armamentul cu submuniţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul oferă o vedere de ansamblu a implementării Convenţiei cu privire la armamentul cu submuniţie adoptată în 2008 şi intrată în vigoare în 2010.
Raportul 2013 "detaliază utilizarea masivă a armamentului cu submuniţie de către guvernul sirian în cursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2012 şi a primi jumătăţi a lui 2013", indică experţii.
Utilizarea de către Siria, stat nesemnatar, a unor mari cantităţi din acest tip de arme a provocat "numeroase victime civile", cel puţin 165, din cele 190 de victime clar identificate în lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
-
Europa se pregăteşte de război cu Rusia. Germania are planuri să găzduiască 800.000 de militari aliaţi
-
Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii
Raportul notează de asemenea că este "probabil" ca arme cu submuniţie egiptene şi ruseşti, utilizate de Siria, să fi fost transferate în trecut şi nu în cursul conflictului recent.
"Utilizarea masivă a armelor cu submuniţie de către Siria a cauzat victime civile inutile, însă condamnarea generală a utilizării acestor arme interzise arată că stigmatizarea armelor cu submuniţie este puternică", afirmă Mary Wareham de la ONG-ul Human Right Watch care a participat la redactarea raportului.
La 31 iulie 2013, un total de 112 state semnaseră sau aderaseră la Convenţia privind armamentul cu submuniţie, care interzice complet utilizarea, producerea, transferul şi stocarea acestor arme.
Douăzeci şi şapte de state, în special în Asia şi Europa, continuă să producă acest tip de arme sau îşi rezervă dreptul de a le produce pe viitor. Printre statele producătoare, doar trei sunt cunoscute că ar fi utilizat aceste arme în trecut: Statele Unite, Israel şi Rusia.
Raportul 2013 este publicat în vederea celei de-a patra reuniuni a statelor care iau parte la Convenţie, care va avea loc la Lusaka, în Zambia, între 9 şi 13 septembrie.
În timpul utilizării acestor arme, un container (bombă, obuz, rachetă) transportând până la mai multe sute de mini-bombe, lansate pe cale aeriană sau terestră (tun, lansator de rachete, vehicule de luptă), dispersează submuniţiile pe un perimetru vast şi explodează, în principiu, la impact. Însă numeroase dintre acestea nu explodează la primul impact şi se transformă în mine antipersonale, mortale pentru populaţia civilă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Parlamentul a înființat două comisii de anchetă ca să investigheze cheltuielile președintelui Iohannis din ultimii 10 ani, dar și neregulile din afacerea imobiliară Nordis
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Imagini stupefiante cu mașina lui Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu, în miez de noapte. Tatăl este înmărmurit: 'Lumina se stingea și se…'
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:57
Rusia afirmă că noua bază americană din Polonia creşte pericolul nuclear general
-
astăzi, 10:56
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului