- Home
- Externe
- (19.06.2023, 07:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina este primul conflict high-tech din secolul 21
Războiul din Ucraina, care a început din 2014 după anexarea Crimeii şi anexarea Donbasului de către Rusia în 2022, este un conflict care arată cum se va desfăşura războiul în secolul 21.
Urmărește
522 afișări
Mediafax Foto
Războiul din Ucraina este un conflict diferit faţă de războaiele Bushiste din Irak şi Afganistan, care au fost războaie tipice secolului 20, precum Al Doilea Război Mondial, Războiul din Vietnam şi Războiul din Golf, toate bazate pe trupe terestre numeroase, tancuri şi aviaţie
A început ca un război convenţional clasic, dar a devenit treptat un război hibrid, care implică tehnologii noi şi vechi, tactici asimetrice şi simboluri religioase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
1.Unul dintre elementele distinctive ale războiului din Ucraina este folosirea intensivă a dronelor, atât pentru supraveghere, cât şi pentru atac.
Dronelor le-au permis ucrainenilor să observe mişcările inamicului şi să corecteze tirul artileriei, dar şi să livreze muniţii explozive sau incendiare asupra poziţiilor ruseşti.
Dronele au contribuit la o transparenţă ridicată a câmpului de luptă şi au arătat cum nişte aeronave ieftine pot uneori să contracareze tehnologii scumpe şi personalizate.
2.Un alt aspect al războiului din Ucraina este folosirea unor arme sovietice modernizate sau adaptate la condiţiile actuale.
Ucrainenii au reuşit să îmbunătăţească performanţa unor tancuri sau vehicule blindate vechi de zeci de ani, adăugându-le sisteme de protecţie activă, comunicaţii digitale sau viziune termică.
Ruşii bombardează tot mai des Ucraina cu rachete balistice, rachete de croazieră şi cu rachete hipersonice, ezitând să mai trimită aviaţia din cauza sistemului antiaerian de apărare al Ucrainei.
De asemenea, ucrainenii au folosit sisteme de rachete antiaeriene sau antitanc de fabricaţie occidentală pentru a lovi tancurile şi avioanele ruseşti.
3.Un al treilea aspect al războiului din Ucraina este dimensiunea religioasă a conflictului.
Rusia a invocat protecţia ortodocşilor din estul Ucrainei ca pretext pentru agresiunea sa, dar şi ca mijloc de mobilizare a populaţiei şi a mercenarilor săi.
Vladimir Putin, un dictator ortodox radical şi ultranaţionalist rus, a declanşat public o cruciadă împotriva satanismului din Occident.
De partea cealaltă, Ucraina a apelat la simboluri creştine pentru a-şi întări identitatea naţională şi a-şi motiva soldaţii. Biserica Ortodoxă Ucraineană, recunoscută cu autocefalia sa, a jucat un rol important în susţinerea moralului şi a unităţii ucrainenilor în faţa invadatorului rus.
Toate aceste elemente arată că războiul din Ucraina este primul război de secol 21, un război care combină inovaţia cu tradiţia, asimetria cu simetria şi spiritualitatea cu materialitatea. Un război care nu se poate câştiga doar cu forţa brută, ci şi cu inteligenţa, creativitatea şi voinţă.
Surse
(1) ‘It’s 21st-century warfare’: on Ukraine’s counteroffensive frontline.
(2) The Conflict in Ukraine Offers Old—and New—Lessons in 21st-Century
(3) How Ukraine is innovating Soviet-era weapons for a 21st century
(4) Russia’s Invasion of Ukraine: The First Religious War in the 21st Century.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 480. Forţele ucrainene au recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie / Peskov: Ucraina a fost în mare parte demilitarizată. Contraofensiva ucraineană înregistrează pierderi masive
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe