Războiul din Ucraina, ziua 848. Rusia se gândeşte la posibile modificări ale doctrinei sale nucleare, a spus Putin / Rusia a atacat cu rachete şi drone mai multe regiuni din Ucraina

Armata ucraineană a anunţat, joi dimineaţă, că a reuşit distrugerea tuturor dronelor şi a cinci rachete lansate de ruşi, relatează kyivindependent.com.

1721 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina,  ziua 848. Rusia se gândeşte la posibile modificări ale doctrinei sale nucleare, a spus Putin / Rusia a atacat cu rachete şi drone mai multe regiuni din Ucraina

Războiul din Uucraina, Rusia a atacat cu rachete şi drone mai multe regiuni din Ucraina

UPDATE China ar trebui să fie îngrijorată şi de pactul dintre Rusia şi Coreea de Nord, afirmă Casa Albă

Un acord de parteneriat semnat recent între Moscova şi Phenian ar trebui să îngrijoreze nu doar SUA, ci şi China, deoarece ameninţă să submineze stabilitatea peninsulei coreene, a declarat Casa Albă la 20 iunie.

UPDATE Putin ameninţă cu un răspuns dacă Coreea de Sud va trimite arme în Ucraina

Rusia va lua decizii care "este puţin probabil să mulţumească Coreea de Sud" dacă Seulul va decide să trimită arme în Ucraina, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin reporterilor la finalul vizitei sale în Vietnam la 20 iunie.

UPDATE Rusia se gândeşte la posibile modificări ale doctrinei sale nucleare, a spus Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a indicat posibile revizuiri ale doctrinei nucleare a Rusiei din cauza eforturilor inamice percepute de a reduce pragul de utilizare a armelor nucleare. Cu toate acestea, Putin a afirmat că Rusia nu necesită în prezent capacitatea de a lansa un atac nuclear preventiv.
 
Adresându-se reporterilor după recentele sale vizite în Coreea de Nord (RPDC) şi Vietnam, Putin a abordat mai multe subiecte:
 
Doctrină şi furnizarea de arme
 
Rusia ia în considerare schimbări în politica sa nucleară, dar Putin a subliniat că ţara nu are nevoie de capacitatea de a lansa un atac nuclear preventiv. Ca răspuns la livrările de arme occidentale către Ucraina, Putin a sugerat posibilitatea ca Rusia să furnizeze arme altor naţiuni: „Lăsaţi Occidentul să se gândească unde va ajunge asta.”
 
Acordul cu Coreea de Nord
 
Acordul nou semnat cu RPDC păstrează elementele esenţiale din tratatele anterioare, concentrându-se în principal pe asistenţă reciprocă în caz de agresiune militară. Putin a asigurat că nu există nicio noutate în acord care ar trebui să alarmeze Seulul, cu condiţia să nu planifice un atac asupra Phenianului.
 
Sancţiuni şi relaţii internaţionale
 
Putin a condamnat sancţiunile internaţionale împotriva Coreei de Nord ca fiind inumane, comparându-le cu blocada istorică de la Leningrad. El a criticat livrările potenţiale de arme din Coreea de Sud către Ucraina, avertizând că Rusia ar putea răspunde cu măsuri neplăcute pentru conducerea sud-coreeană. Putin a afirmat că Rusia nu caută asistenţă externă pentru „operaţiunea sa specială.”
 
Implicatii strategice
 
Putin a subliniat că o înfrângere strategică pentru Rusia ar însemna sfârşitul statalităţii sale, insistând că ţara trebuie să continue cu fermitate. El a respins ideea de a lega negocierile de retragerea trupelor ruse din Ucraina, afirmând că o astfel de condiţie nu va fi niciodată acceptată.
 
Politica occidentală şi Ucraina
 
Putin a prezis că politicienii occidentali îl vor învinui pe preşedintele ucrainean Zelenski pentru deciziile nepopulare şi ar putea să-l înlocuiască până la mijlocul anului 2025. El a recunoscut reacţia aşteptată a Occidentului la iniţiativele de pace ale Rusiei, dar şi-a exprimat speranţa că politicienii raţionali le vor lua în considerare pentru a rezolva conflictul.
 
Declaraţiile lui Putin reflectă o poziţie fermă asupra strategiei militare a Rusiei şi disponibilitatea acesteia de a ajusta alianţele internaţionale în contextul tensiunilor globale actuale.
 

UPDATE Ucraina ar putea lua în considerare participarea la summitul de pace condus de China, afirmă ambasadorul

Kievul ar lua în considerare participarea la o conferinţă de pace condusă de Beijing, cu prezenţa Rusiei, dacă discuţiile se vor baza pe principiile "Cartei ONU şi ale dreptului internaţional", a declarat ambasadorul Ucrainei la Singapore, Kateryna Zelenko, într-un interviu pentru presă publicat la 20 iunie.

UPDATE Casa Albă confirmă că Ucraina va avea prioritate la livrările de rachete de apărare antiaeriană

"Guvernul Statelor Unite a luat decizia dificilă, dar necesară, de a reprioritiza livrările planificate pe termen scurt de vânzări militare externe către alte ţări, în special de rachete Patriot şi NASAMS, pentru a merge în schimb către Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la 20 iunie.

Redirecţionarea proviziilor americane de apărare aeriană către Ucraina nu va afecta Taiwanul, a spus Casa Albă.
 
Washingtonul intenţionează să trimită la Kiev sisteme de apărare aeriană destinate altor destinatari în săptămânile următoare.

UPDATE Rheinmetall primeşte o comandă de obuze de 155 mm, pe care o numeşte "cea mai mare din istoria companiei"

Producătorul german de armament Rheinmetall a primit un contract-cadru de la Bundeswehr pentru muniţie de artilerie de 155 mm în valoare de până la 8,5 miliarde de euro (9,1 miliarde de dolari), a anunţat compania la 20 iunie.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra infrastructurii cresc riscul de boli infecţioase în Ucraina, avertizează ministrul Sănătăţii

Atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina sporesc riscul de răspândire a bolilor infecţioase, precum hepatita, deoarece aprovizionarea cu apă se opreşte adesea atunci când este întreruptă energia electrică, a declarat ministrul Sănătăţii, Viktor Liashko, într-un interviu pentru BBC Ucraina publicat pe 20 iunie.

UPDATE Ucraina are nevoie de 9,5 miliarde de dolari pentru o redresare rapidă în 2024

Ucraina are nevoie de 9,5 miliarde de dolari pentru o redresare rapidă în acest an, şi anume în industria de apărare, energie, locuinţe, agricultură, resurse naturale şi sectorul IT, a declarat Ministerul de Finanţe la 20 iunie.

UPDATE Zelenski mulţumeşte României pentru sistemul de apărare Patriot: Un pas major împotriva agresiunii ruse

UPDATE Coreea de Sud va reconsidera livrările de arme către Ucraina ca răspuns la pactul dintre Rusia şi Coreea de Nord

Până în prezent, Seulul a oferit Kievului doar ajutor umanitar, deşi s-a raportat că ţara a furnizat indirect obuze de artilerie prin intermediul SUA.

UPDATE FT: SUA vor opri livrările de rachete interceptoare Patriot către alte ţări pentru a acorda prioritate aprovizionării Ucrainei

Washingtonul plănuieşte să suspende toate comenzile deschise pentru sisteme de apărare aeriană şi rachete interceptoare Patriot până când Ucraina va primi suficiente pentru a se apăra de atacurile ruseşti, a relatat Financial Times (FT) la 20 iunie, citând surse anonime familiare cu acest subiect.

UPDATE Sute de mii de ucraineni au rămas fără energie electrică în urma atacurilor ruseşti din noaptea trecută

UPDATE Pactul dictatorilor. Putin şi Kim Jong-un au semnat: Rusia şi Coreea de Nord îşi vor oferi tot ajutorul militar disponibil în cazul în care cealaltă parte este atacată

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au făcut 4 morţi şi 14 răniţi în ultima zi

Rusia a vizat în total 13 oblasturi ucrainene - Cernihiv, Mykolaiv, Luhansk, Lviv, Vinnytsia, Kirovohrad, Kiev, Zaporojie, Sumî, Kherson, Dnipropetrovsk, Kharkiv şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele patru regiuni.

UPDATE Incendiu la depozite de petrol din 2 regiuni ruseşti după atacuri cu drone în timpul nopţii

Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea aeriană rusă a doborât în noaptea de 20 iunie şase drone deasupra Republicii Adygea, trei deasupra regiunii Briansk, trei deasupra Krasnodar Krai, una deasupra regiunii Rostov, una deasupra regiunii Belgorod şi una deasupra regiunii Oryol.

UPDATE Roboţii salvatori din Ucraina

Din cauza dronelor, fiecare mişcare este observabilă şi periculoasă pentru medicii de luptă. Dar Ucraina are o nouă tehnologie pregătită să contracareze această problemă: dronele terestre care evacuează răniţii.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 530.920 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 1.170 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Ştirea iniţială

Rusia a folosit cel puţin nouă rachete şi 27 de drone pentru a viza Ucraina, conform actualizării de dimineaţă a Forţelor Aeriene. Rachetele au fost lansate din Marea Caspică şi regiunea Voronezh, în timp ce dronele au fost lansate din oraşul-port rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov.

Unităţile de rachete ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi grupurile mobile de foc ale Forţelor Aeriene Ucrainene au interceptat cinci rachete şi 27 de drone peste regiunile Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Doneţk, Mykolaiv, Herson, Harkiv, Kiev, Cerkasi, Poltava şi Vinnyţia.

Atacurile ruseşti cu drone de joi dimineaţa au afectat infrastructura energetică din regiunile Vinnytsia, Kiev, Dnipropetrovsk şi Doneţk, a raportat operatorul energetic de stat Ukrenergo.

Cel puţin trei persoane - bărbaţi în vârstă de 30, 41 şi 63 de ani - au fost rănite peste noapte în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului regional Serhii Lysak. Doi dintre ei au fost internaţi în spital.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici