LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 1057. Putin va insista asupra excluderii Ucrainei din NATO în discuţiile cu Trump / Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse / ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina

  • Putin va insista asupra excluderii Ucrainei din NATO în discuţiile cu Trump, relatează Bloomberg.
  • Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse.
  • Tusk: Bugetul de apărare al NATO ar putea depăşi de zece ori cel al Rusiei cu angajamentul Europei.
  • Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc
  • Germania livrează Ucrainei obuze de 155 mm şi drone de luptă
  • Soldaţii nord-coreeni capturaţi de armata ucraineană nu doresc azil în Coreea de Sud, afirmă Seulul
  • CNN: Echipa lui Biden caută sprijin european pentru a valorifica activele ruseşti îngheţate în discuţiile cu Moscova
  • Ministrul lituanian de externe a declarat că Lituania nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, la cerere.
Urmărește
5363 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1057. Putin va insista asupra excluderii Ucrainei din NATO în discuţiile cu Trump / Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse / ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 1057. Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc

Putin va insista asupra excluderii Ucrainei din NATO în discuţiile cu Trump, relatează Bloomberg

Rusia va cere, potrivit informaţiilor, ca Ucraina să rupă legăturile cu NATO şi să adopte statutul de „stat neutru cu o armată limitată” în cadrul viitoarelor discuţii cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a raportat Bloomberg pe 15 ianuarie, citând surse anonime.

Rubio: Ucraina şi Rusia trebuie să facă compromisuri pentru a pune capăt conflictului

Nominalizatul pentru funcţia de secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că soluţionarea războiului va necesita concesii din partea ambelor părţi. 
 
„Este important ca toată lumea să fie realistă: vor trebui făcute concesii – atât de Federaţia Rusă, cât şi de ucraineni”, a spus Rubio, subliniind necesitatea unui compromis reciproc.

SUA iau măsuri împotriva reţelelor de evaziune a sancţiunilor dintre China şi Rusia

Statele Unite au anunţat noi măsuri pentru a viza schemele care permit Rusiei să evite sancţiunile, subliniind impactul acestora. 
 
„Acţiunile de astăzi împiedică Kremlinul să evite sancţiunile noastre şi să obţină bunurile necesare pentru războiul lor în Ucraina”, a declarat Wally Adeyemo, adjunctul secretarului Trezoreriei SUA.

Forţele ucrainene capturează prizonieri nord-coreeni în regiunea Kursk

După mai multe încercări, trupele ucrainene din regiunea Kursk din Rusia au reuşit să captureze doi soldaţi nord-coreeni. 

Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 15 ianuarie că forţele armate ale Ucrainei numără acum 880.000 de soldaţi. Aceste trupe au sarcina de a apăra întreaga ţară împotriva celor 600.000 de soldaţi ruşi, care sunt strategic concentraţi în anumite regiuni, a menţionat Zelenski.

Tusk: Bugetul de apărare al NATO ar putea depăşi de zece ori cel al Rusiei cu angajamentul Europei

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat pe 15 ianuarie că bugetul de apărare al NATO ar putea depăşi de zece ori cel al Rusiei dacă ţările europene ar adopta niveluri de cheltuieli pentru apărare similare cu cele ale Poloniei, conform The Kyiv Independent.
 
„Nimeni în afară de Europa nu îşi va rezolva problemele de apărare,” a subliniat Tusk, evidenţiind necesitatea unei responsabilităţi colective europene pentru consolidarea capacităţilor de apărare.

Premierul Poloniei acuză Rusia că a plănuit atacuri teroriste asupra unor companii aeriene din întreaga lume

Lituania ar putea desfăşura trupe în Ucraina la cererea Kievului

Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, mediat de Emiratele Arabe Unite

Dronele şi artileria ucrainene distrug până la 90% din echipamentele ruseşti de pe frontul Lyman

Ruşii pierd până la 90% din echipamentele lor în timpul atacurilor din cauza superiorităţii dronelor de precizie şi a artileriei ucrainene pe frontul Lyman, a anunţat Pavlo Yurchuk, comandantul Brigăzii 63 Mecanizate Separate a Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.

„Până la 80-90% din echipamentele inamicului sunt distruse de dronele şi artileria noastră. Inamicul nu a ajuns încă la paritate, deoarece forţele noastre deţin avantajul atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi precizia operaţiunilor cu drone.”

Finlanda îndeamnă Europa să îşi intensifice eforturile de apărare împotriva ameninţării ruse

ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina

CNN: Echipa lui Biden caută sprijin european pentru a valorifica activele ruseşti îngheţate în discuţiile cu Moscova

În timp ce administraţia Biden se pregăteşte să părăsească funcţia, se pare că îndeamnă partenerii europeni să sprijine transferul activelor îngheţate ale băncii centrale ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari într-un cont special, ca pârghie în negocierile cu Moscova, relatează CNN.

Se pare că strategia urmăreşte să preseze Moscova prin semnalarea faptului că fondurile ar putea fi recuperate numai prin negocieri cu Ucraina.

„Dacă doriţi să obţineţi aceşti bani, va trebui să negociaţi”, a declarat o sursă pentru CNN.

Ministrul lituanian de externe a declarat că Lituania nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, la cerere

Ministrul lituanian de externe, Kęstutis Budrys, a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului public lituanian LRT că, în cazul în care Ucraina solicită desfăşurarea de trupe din partea anumitor ţări occidentale, inclusiv Lituania, Vilnius se va consulta cu aliaţii săi pe această temă, scrie Ukrainska Pravda.

Budrys a declarat că, dacă va apărea o astfel de situaţie, Lituania se va consulta cu aliaţii săi, cu partenerii săi şi cu Ucraina pentru a stabili cum se va desfăşura aceasta.

Alertă în Polonia. Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în timpul unui atac din Ucraina

Zelenski vizitează Polonia după progresele în disputa istorică privind al Doilea Război Mondial

Ameninţarea unui consilier al lui Putin: „Moldova va deveni parte a unui alt stat sau va înceta să existe”. Ce spune Chişinăul

Soldaţii nord-coreeni capturaţi de armata ucraineană nu doresc azil în Coreea de Sud, afirmă Seulul

Cei doi soldaţi nord-coreeni capturaţi de Ucraina nu şi-au exprimat dorinţa de a cere azil în Coreea de Sud, a declarat luni agenţia de spionaj National Intelligence Service (NIS) din Seul, potrivit Kyiv Post.

Dintre cei doi soldaţi RPDC capturaţi de Kiev, unul şi-a exprimat anterior dorinţa de a se întoarce în Coreea de Nord, în timp ce celălalt dorea să rămână în Ucraina, conform unor interviuri anterioare cu soldaţii, realizate în coreeană şi publicate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Germania livrează Ucrainei obuze de 155 mm şi drone de luptă

Guvernul german şi-a actualizat marţi, 14 ianuarie, lista ajutoarelor militare furnizate Ucrainei, confirmând livrarea a mii de obuze de artilerie şi drone, potrivit Ukrainska Pravda.

De la sfârşitul lunii decembrie, Germania a furnizat Ucrainei 20 de vehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor, 14 000 de proiectile de artilerie de 155 mm, 19 000 de proiectile de 122 mm şi muniţie pentru tancurile Leopard 1.

Lista anunţă, de asemenea, livrări viitoare de 5 vehicule de luptă pentru infanterie Marder, 9 vehicule de luptă pentru infanterie pe roţi RCT-30 Boxer, 277 de vehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor şi 18 sisteme de artilerie autopropulsate RCH 155.

Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc

UE ia în considerare o interdicţie treptată asupra gazului natural lichefiat (GNL) rusesc şi noi restricţii asupra aluminiului rusesc ca parte a următoarei sale runde de sancţiuni, relatează Bloomberg.

UE a început redactarea celui de-al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, urmând ca pachetul de măsuri să fie aprobat la 24 februarie, la a treia aniversare a războiului total.

Eliminarea treptată a GNL rusesc ar putea fi promulgată ca sancţiune sau ca parte a unei foi de parcurs prezentate de Comisia Europeană luna viitoare, au declarat pentru Bloomberg persoane familiare cu discuţiile. Restricţiile privind aluminiul ar urma să fie graduale, cu un interval de timp care urmează să fie stabilit.

Rusia lansează un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei

În dimineaţa zilei de 15 ianuarie a fost emisă o avertizare de raid aerian în întreaga Ucraină din cauza ameninţării cu atacuri cu rachete, relatează Ukrainska Pravda.

Rachete Kh-101 au fost lansate din bombardierele Tu-95MS.

În plus, rachete Kalibr au intrat în Ucraina prin oblastul Herson, lansate din Marea Neagră. Rusia a atacat, de asemenea, cu rachete Kinzhal şi arme balistice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici