O posibilă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și Donald Trump este luată în calcul, dar nu există o dată stabilită, a declarat luni, 5 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a subliniat că o astfel de întâlnire este „necesară din multe puncte de vedere”, dar că pregătirea ei necesită un efort complex la nivel de experți.
Comentariile vin în contextul unor eforturi ale echipei lui Trump de a relansa negocierile dintre Ucraina și Rusia, însă până acum fără progrese semnificative. Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru concesii, în timp ce Rusia nu a fost pusă sub o presiune similară pentru a opri agresiunea.
Un tribunal internațional special pentru investigarea crimei de agresiune comise de Rusia împotriva Ucrainei ar putea fi înființat până în 2026, potrivit declarațiilor Irinei Mudra, șef adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei. Acesta va funcționa sub egida Consiliului Europei și va viza liderii politici și militari ruși, inclusiv pe președintele Vladimir Putin, scrie The Kyiv Independent.
În 2025 se finalizează cadrul juridic, recrutarea judecătorilor, formarea secretariatului și stabilirea procedurilor. Mudra a subliniat că proiectul cartei tribunalului este deja elaborat, ceea ce marchează un progres rapid în contextul dificultăților juridice și diplomatice întâmpinate.
Forțele aeriene ucrainene au lansat un atac asupra unui centru de control al dronelor rusești situat în apropierea satului Tetkino, din regiunea Kursk, pe 4 mai, a anunțat Statul Major al Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.
Atacul a vizat o bază unde operau echipaje de drone de recunoaștere și de atac. Potrivit autorităților ucrainene, până la 20 de soldați ruși au fost uciși, iar echipamentul militar a fost distrus. Tetkino este situat la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Ucraina.
Lovitura face parte din strategia Ucrainei de a ataca infrastructura militară și industrială rusească din spatele frontului, în timp ce Rusia continuă să bombardeze orașele ucrainene cu drone, rachete și artilerie.
Coreea de Nord a trimis aproximativ 15.000 de muncitori în Rusia pentru a acoperi lipsa severă de forță de muncă, potrivit unui raport al Wall Street Journal din 5 mai, bazat pe informații furnizate de serviciile secrete sud-coreene.
Această acțiune încalcă sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, impuse Coreei de Nord după testele sale cu rachete balistice. În ciuda acestui fapt, cooperarea ruso-nord-coreeană a continuat să se intensifice, inclusiv printr-un tratat de apărare reciprocă semnat în noiembrie.
Deficitul de forță de muncă din Rusia, provocat de pierderile din războiul cu Ucraina, scăderea natalității și exodul cetățenilor, ar putea ajunge la 2,4 milioane de persoane până în 2030. În prezent, este estimat la 1,5 milioane.
Republica Cehă va contribui la instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și avioane de antrenament L-39, în cadrul cooperării cu partenerii săi internaționali, a anunțat premierul Petr Fiala pe 5 mai, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Premierul ceh a precizat că instruirea se va desfășura pe baze din Republica Cehă și a menționat că piloții ucraineni se antrenează deja pe modele de aeronave cehești livrate Ucrainei. Fiala nu a oferit detalii despre tipul acestor aeronave.
La 5 mai, Înalta Curte Anticorupție din Ucraina a dispus arestarea preventivă a fostului șef adjunct al Biroului președintelui Andrii Smyrnov până la 22 mai, ca parte a unei anchete în curs de desfășurare privind presupusa corupție la scară largă, potrivit unui corespondent Suspilne prezent în sala de judecată.
Președintele american Donald Trump a declarat pe 4 mai că liderii Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să îl sune pe președintele rus Vladimir Putin, susținând că liderul de la Kremlin a ignorat încercările lor de comunicare în timp ce războiul din Ucraina continuă.
„Știți că liderii Uniunii Europene mi-au cerut de atâtea ori să îl sun pe Putin? Pentru că el nu le răspunde la telefon”, a declarat Trump într-un interviu acordat emisiunii Meet the Press de la NBC.
Rusia a anulat parada din acest an de Ziua Victoriei în orașul-port ocupat Sevastopol din Crimeea, a anunțat presa rusă controlată de stat la 5 mai.
Guvernatorul orașului Sevastopol, Mikhail Razvozhayev, a declarat că parada de Ziua Victoriei, care urma să aibă loc pe 9 mai pentru a comemora victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial, nu va avea loc din cauza riscurilor de siguranță.
Ambasada Ucrainei în Slovacia a condamnat la 4 mai ceea ce a numit remarci „anti-ucrainene” ale prim-ministrului slovac Robert Fico, care a criticat avertismentul președintelui Volodymyr Zelensky că Rusia ar putea organiza provocări în timpul paradei sale de Ziua Victoriei din 9 mai la Moscova.
Într-o declarație, Ambasada Ucrainei a afirmat că regretă acuzațiile lui Fico și a îndemnat oficialii slovaci să „studieze, să revadă și să analizeze mai atent” declarațiile lui Zelenski.
Acordul privind mineralele semnat între Ucraina și SUA este „o parte importantă a… viitoarelor garanții de securitate”, a declarat ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, pe 4 mai, într-un interviu acordat CBS News.
„Așadar, acest acord de parteneriat economic este în sine o parte foarte importantă a unei arhitecturi de securitate… mai largi… sincer, acest fond va avea succes dacă Ucraina este stabilă și pașnică. Deci, într-un fel, este o parte importantă a… viitoarelor garanții de securitate”, a declarat Markarova.
Grupul, care include Rusia în cadrul său extins, a convenit la 3 mai asupra unei creșteri importante a producției de petrol în iunie, a raportat Reuters la 4 mai.
Kremlinul utilizează în mare măsură vânzările de petrol pentru a finanța războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Scăderea prețului petrolului ar putea pune în pericol capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul și ar pune o presiune suplimentară pe economia sa deja în dificultate.
Premierul slovac Robert Fico l-a condamnat la 4 mai pe președintele Volodimir Zelenski pentru că a avertizat „delegațiile străine să nu vină” la parada Rusiei de Ziua Victoriei din 9 mai.
La 3 mai, Zelenski a declarat că Ucraina nu poate garanta siguranța oficialilor străini care intenționează să participe la parada Rusiei de Ziua Victoriei, care va avea loc la Moscova la 9 mai, avertizând că Rusia ar putea orchestra provocări, inclusiv „incendii, explozii sau alte acțiuni”, și ar putea încerca să dea vina pe Ucraina. Rusia este responsabilă pentru asigurarea siguranței și securității pe teritoriul său, a declarat Zelenski.
Ucraina se așteaptă la 3 milioane de obuze de artilerie din partea aliaților săi, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 4 mai.
„Dacă Ucraina este puternică, războiul se va încheia”, a declarat Zelensky jurnaliștilor la Praga, alături de președintele ceh Petr Pavel.
Zelenski și Prima Doamnă Olena Zelenska au sosit în Republica Cehă la 4 mai pentru o vizită oficială cu Pavel. O inițiativă cehă privind muniția va livra Ucrainei până la 1,8 milioane de proiectile de artilerie până la sfârșitul anului 2025, a declarat Pavel în cadrul vizitei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că o încetare a focului cu Rusia în războiul de peste trei ani este posibilă în orice moment şi a făcut apel la aliaţii Kievului să exercite presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune în aplicare această măsură, potrivit Reuters.
Zelenski, vorbind la o conferinţă de presă comună la Praga alături de preşedintele ceh Petr Pavel, a declarat că, dacă nu se aplică o presiune sporită, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu va lua nicio măsură reală pentru a pune capăt conflictului.
Credem că, fără o presiune sporită, Rusia nu va lua măsuri practice reale pentru a pune capăt războiului. Astăzi marchează a 54-a zi în care Rusia a ignorat chiar şi propunerea americană de încetare completă a focului”, a declarat Zelenski reporterilor.
„Credem că o încetare a focului este posibilă în orice moment, chiar începând de astăzi, şi ar trebui să dureze cel puţin 30 de zile pentru a da diplomaţiei o şansă reală”, mai spune Zelenski.
Putin a declarat săptămâna trecută o încetare a focului de trei zile în perioada 8-10 mai pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice şi a aliaţilor săi asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Zelenski a declarat că o astfel de măsură este inutilă şi a solicitat în schimb o încetare necondiţionată a focului timp de cel puţin 30 de zile, în conformitate cu o propunere a SUA lansată în martie.
Guvernul ceh a fost un susţinător puternic al Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în 2022 şi a condus o iniţiativă de a furniza Ucrainei muniţie de calibru mare.
Ucraina lansează un atac cu drone care vizează Moscova, potrivit primarului Sergei Sobyanin, citat de Reuters.
Unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus patru drone ucrainene care zburau spre Moscova, a declarat luni dimineaţă primarul capitalei ruse.
Potrivit rapoartelor preliminare, nu au existat răniţi sau pagube cauzate de resturile căzute, a declarat primarul Serghei Sobyanin pe aplicaţia de mesagerie Telegram.