Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă seara, că 2.000 de kilometri din teritoriul ocupat temporar de ruşi a fost eliberat în timpul operaţiunilor armatei ucrainene, de la începutul lunii septembrie.
„Mişcarea soldaţilor noştri în diferite direcţii ale frontului continuă. În prezent, aproximativ două mii de kilometri din teritoriul nostru au fost eliberaţi în cadrul operaţiunilor armate de la începutul lunii septembrie. Armata rusă demonstrează tot ce poate în aceste zile, îşi arată spatele. Şi, în cele din urmă, este o alegere bună pentru ei să fugă. Nu există şi nu va exista niciun loc pentru ocupanţi în Ucraina”, a declarat, sâmbătă seara, în mesajul său de seară, Volodimir Zelenski.
Într-un mesaj video publicat pe Telegram, Ganchev a declarat: „Le recomand din nou tuturor cetăţenilor din regiunea Harkov să părăsească teritoriul pentru a-şi salva vieţile. Este periculos în acest moment să vă aflaţi în interiorul propriilor locuinţe”.
Ganchev a vorbit dintr-o locaţie confidenţială şi a spus: „Suntem gata să vă oferim tot ajutorul necesar. Reprezentanţii noştri rămân pe teritoriu şi facilitează evacuarea cetăţenilor”.
Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea forţelor ruseşti din Izium şi Balaklia.
Într-o declaraţie publicată de mass-media de stat RIA Novosti, ministerul a afirmat că a fost luată decizia de a „regrupa trupele ruseşti staţionate în regiunile Balaklia şi Izium” şi de a „intensifica eforturile în Doneţk”, astfel încât să „atingă obiectivele declarate ale operaţiunii militare speciale” şi să „elibereze” Donbassul.
De asemenea, a susţinut că au fost organizate o serie de „evenimente de distragere a atenţiei şi demonstraţii” pentru a ascunde „acţiunile reale ale trupelor” şi a permite retragerea.
Filmare înainte de contraofensiva surpriză din Harkov arată zeci de soldaţi interpretând imnul naţional ucrainean.
— NEXTA (@nexta_tv) September 9, 2022
Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul deasupra principalului oraş feroviar care a aprovizionat forţele ruseşti din nord-estul Ucrainei, în timp ce o prăbuşire a frontului rusesc ameninţa să se transforme într-o debandadă, scrie Reuters.
Deputatul rus Dmitri Palyuga şi alţi câţiva parlamentari din municipalitatea Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut pe 7 septembrie Dumei de Stat a Rusiei să îl destituie pe Vladimir Putin pentru ceea ce ei spun că sunt infracţiuni de trădare, scrie Kiev Independent.
Ucraina afirmă că a recucerit peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu din sudul şi estul ţării de la Rusia în ultima săptămână. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că peste 30 de aşezări au fost eliberate în regiunea Harkov, scrie BBC.
La o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că „Putin pariază că Kremlinul poate hărţui alte ţări pentru a le supune”, dar că „a pierdut deja pariul”. Blinken a mai spus că sprijinul SUA pentru Ucraina este „neclintit” şi că SUA vor face tot ce le stă în putinţă pentru a ajuta Europa cu costurile mari ale energiei în această iarnă.
Deputatul rus Dmitri Palyuga şi alţi câţiva oficiali aleşi din municipalitatea Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut, pe 7 septembrie, Dumei de Stat a Rusiei să-l destituie pe dictatorul rus Vladimir Putin pentru trădare. Palyuga şi deputatul rus Nikita Yuferev au postat pe Twitter somaţii primite de la poliţie pentru „discreditarea autorităţilor aflate la guvernare”, iar conform lui Palyuga, deputaţii vor primi amenzi. Doi dintre cei patru deputaţi citaţi şi chemaţi la poliţie au fost eliberaţi pe 9 septembrie, a spus Palyuga.
Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei a raportat pe 9 septembrie că situaţia din sudul Ucrainei rămâne „tensionată, dar sub control.” Armata ucraineană a distrus nouă tancuri, două obuziere Msta-B şi opt unităţi de vehicule blindate, ucigând 75 de trupe ruseşti.
Bombardele din apropierea centralei nucleare au distrus o centrală electrică vitală în afara amplasamentului, potrivit directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Această centrală a furnizat energie instalaţiei nucleare de fiecare dată când liniile obişnuite de alimentare au fost întrerupte în ultimele trei săptămâni. De asemenea, furniza energie electrică în zona înconjurătoare care acum a rămas fără curent.
„Libertatea nu are preţ. Un atac asupra Ucrainei este un atac la ordinea de pace europeană de după război”, a declarat Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin Democrate. Cancelarul german Olaf Scholz a fost acuzat că a blocat aprovizionarea cu arme, inclusiv livrarea vehiculelor Marder, către Ucraina.
Potrivit unei evaluări comune a Băncii Mondiale, a Comisiei Europene şi a guvernului ucrainean, repararea pagubelor cauzate de invazia Rusiei va costa aproximativ 349 de miliarde de dolari. Cifra este de aşteptat să crească pe măsură ce războiul continuă.
Media rusă controlată de stat RIA Novosti a raportat că Rusia trimite coloane de întăriri în Oblastul Harkov în urma contraatacului major al Ucrainei care a eliberat zone de teritoriu din regiune în această săptămână, inclusiv unele pe care Moscova le-a ocupat încă din primele zile ale invaziei.
Preşedintele Volodymyr Zelensky s-a întâlnit la Kiev cu Haluk Bayraktar, CEO al producătorului turc de arme Baykar şi a discutat despre cooperarea ulterioară cu compania, care a furnizat drone de luptă Bayraktar Ucrainei. Ei au discutat, de asemenea, planurile de a construi o uzină Baykar în Ucraina. Zelensky i-a mulţumit lui Bayraktar, preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi poporului turc „pentru sprijinul acordat în acest război împotriva agresiunii ruse”.
La 9 septembrie, Comisia Europeană a publicat linii directoare prin care sfătuiau statele membre UE să nu elibereze vize pe termen lung ruşilor şi să le anuleze vizele existente „dacă este necesar”. Mai devreme, în aceeaşi zi, Consiliul European a aprobat suspendarea unui acord cu Rusia privind facilitarea eliberării vizelor. Ca urmare, va fi mai greu pentru cetăţenii ruşi să obţină vize UE.
Declaraţia consiliului raional a venit sub forma unei cereri adresate parlamentului rus, Duma de Stat, şi a afirmat că decizia lui Putin de a invada Ucraina pe 24 februarie a dus la o pierdere masivă de vieţi omeneşti, a transformat nenumăraţi bărbaţi ruşi în veterani cu handicap, a prejudiciat economia naţională şi a grăbit extinderea NATO spre Est.
Mişcarea curajoasă a Consiliului raional Smolninsky a atras o reacţie previzibilă rapidă şi neprietenoasă. La o zi după ce rezoluţia împotriva lui Putin a fost făcută publică, o secţie locală de poliţie le-a spus parlamentarilor că se confruntă cu acuzaţii legale „din cauza acţiunilor menite să discrediteze actualul guvern rus”, scrie Washington Post.