- Home
- Externe
- (05.10.2022, 22:00)
- Alexandru Gologan , , Mihaela Ionita , Alexandru Stan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Războiul din Ucraina, ziua 224. Moscova îşi continuă planurile / Putin a promulgat cele patru legi pentru anexarea regiunilor ucrainene / Zelenski: „Victoria Ucrainei va demonstra cât de mult poate contribui ţara la puterea globală a libertăţii şi a democraţiei” / Oraşul Zaporizhzie, atacat cu rachete / Armata ucraineană se apropie de graniţele regiunii Luhansk. Ruşii care se retrag plantează mine
- Putin a promulgat cele patru legi pentru anexarea regiunilor ucrainene
- Armata ucraineană a avansat în patru regiuni: Herson, Harkov, Lugansk şi Doneţk
- Ruşii se repoziţionează şi contraatacă, linia frontului rămâne neschimbată
- Administraţia de la Kiev este încântată de progresele înregistrate în război
Urmărește
13289 afișări
Ucraina are în depozitele sale subterane aproape 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale, declară Iuri Vitrenko, directorul companiei ucrainene „Naftogaz”.
Putin are apetit nuclear-electric
Preşedintele Federaţiei Ruse a semnat astăzi decretul prin care autorităţile guvernamentale ruse sunt instructate să înfiinţeze întreprinderea unitară de stat federală „Centrala Nuclear-Electrică Zaporojia”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Decretul vine la două zile după ce „Rosenergoatom” S.A., parte a întreprinderii federale ruse „Grupul Rosatom”, a creat „Compania de Operare a CNE Zaporojia” S.A., cu un capital social vărsat în valoare de două miliarde de ruble (circa 32,6 milioane dolari SUA).
Compania rusă care va opera de acum înainte centrala nucleară de la Zaporojie va prelua personalul existent şi va fi condusă de Oleg Romanenko, fost inginer-şef al CNE Balakovo (cel mai mare producător de energie electrică din Federaţia Rusă).
CNE Zaporojie, cea mai mare centrală de acest fel din Europa, a intrat sub controlul ilegal al forţelor armate ruse de ocupaţie începând cu 28 februarie 2022 şi nu mai produce curent electric din 11 septembrie 2022, când a fost oprit şi ultimul reactor nuclear.
Tetiana Berezhna (citeşte Berejna), vice-ministru al economiei din Ucraina
Peste 6,4 milioane de ucraineni au plecat din ţară, de la declanşarea invaziei ruse. În jur de 2,75 milioane dintre ei sunt persoane active, apte de muncă, potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Două treimi dintre aceştia au studii superioare, iar aproape jumătate (49%) erau angajaţi în profesii cu înaltă calificare.
Potrivit operatorilor de telefonie mobilă din Ucraina, 7% dintre cetăţenii ucraineni plecaţi peste hotare au sub 20 de ani, 11% au între 20 şi 29 de ani, 21% au între 30 şi 39 de ani, 16% au între 40 şi 49 de ani, 33% au peste 50 de ani, iar pentru 12 % nu a putut fi determinată vârsta.
În prezent, numărul persoanelor strămutate intern din cauza războiului se ridică la aproximativ 7,7 milioane. Dintre aceştia, 5 milioane şi-au pierdut locul de muncă.
Oleksii Reznikov, ministrul Apărării Ucrainei:
Acesta este cel mai bun răspuns al Ucrainei, în raport cu toate declaraţiile patetice, „referendumurile”, „tratatele”, „decretele” şi orice alte măsuri concepute la Kremlin în privinţa anexării teritoriilor ucrainene ocupate ilegal.
Forţele ucrainene avansează în regiunea Luhansk pentru prima dată de la începutul conflictului
Imagini din social media de miercuri arată trupele ucrainene în cel puţin un sat din estul zonei Luhansk, după ce au trecut din regiunea vecină Doneţk, scrie CNN.
Şeful companiei energetice de stat ucrainene s-a numit singur şef al centralei nucleare din Zaporojia
Petro Kotin, şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Energoatom, a declarat că s-a numit singur în funcţia de director al centralei nucleare din Zaporojia, potrivit Sky News.
UPDATE 14:50 Kremlinul: Regiunile ucrainene ocupate "vor fi cu Rusia pentru totdeauna", în pofida retragerilor
Kremlinul a declarat în această dimineaţă că nu există nicio contradicţie între încorporarea teritoriilor ucrainene în Federaţia Rusă şi retragerile militare, afirmând că Moscova va continua planurile sale de a anexa patru regiuni ucrainene.
"Acestea vor fi cu Rusia pentru totdeauna şi nu vor fi returnate", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.
Preşedintele Vladimir Putin a oficializat în această dimineaţă anexarea celor patru regiuni ucrainene - aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei - în pofida unei serii de răsturnări majore de situaţie pe câmpul de luptă din ultimele zile, care au micşorat cantitatea de teritoriu confiscat pe care Moscova poate spune că o controlează efectiv.
UPDATE 11:54 Putin a promulgat cele patru legi pentru anexarea regiunilor ucrainene
Până când şefii noilor regiuni vor fi aleşi în conformitate cu legislaţia rusă, acestea vor fi conduse de şefi interimari, care vor fi numiţi de către Putin. Alegerile parlamentare regionale vor avea loc în ziua votului unic din septembrie 2023.
Noile regiuni vor fi integrate în timpul unei perioade de tranziţie care va dura până în 2026. Înainte de 2023, hrivna ucraineană va fi permisă pentru plăţi în numerar şi fără numerar, după care rubla rusească va fi singura monedă de acolo. Forţele armate ale noilor regiuni (disponibile în Republica Populară Doneţk şi în Republica Populară Lugansk) ar trebui să devină parte a Forţelor Armate ale Rusiei, în timp ce normele legislative care contravin Constituţiei ruse, inclusiv pedeapsa capitală, nu vor fi aplicate.
Duminică, Putin a înaintat Dumei de Stat proiectele de legi constituţionale federale privind admiterea noilor regiuni în Rusia, precum şi acordurile de ratificare. Ulterior, în aceeaşi zi, Curtea Constituţională a ţării a aprobat aceste documente.
Vineri, Putin şi şefii celor patru regiuni au semnat tratatele de aderare a acestora la Rusia în cadrul unei ceremonii găzduite de Kremlin. Anterior, aceste regiuni au organizat referendumuri în care majoritatea covârşitoare a alegătorilor au optat pentru aderarea la Rusia.
UPDATE 11:10 Oleksandr Starukh, guvernatorul ucrainean al Zaporizhzie, o regiune pe care astăzi Rusia pretinde că o anexează în conformitate cu legislaţia rusă, a publicat o actualizare a situaţiei din oraş, pe Telegram
Guvernatorul transmite următoarele: „Inamicul a tras cu rachete asupra centrului regional şi periferiei oraşului. Au fost distruse instalaţii de infrastructură. Informaţiile despre victime sunt în curs de clarificare. Forţele de apărare antiaeriană intervin. Dacă vedeţi muniţii neexplodate, nu le atingeţi, nu vă apropiaţi, nu faceţi fotografii. Raportaţi descoperirea salvatorilor”.
UPDATE 10:00 Liderii ruşi, îngrijoraţi de succesele armatei ucrainene
Armata ucraineană se apropie de graniţele regiunii Luhansk, afirmă oficiali din Marea Britanie, citaţi de Reuters. Militarii ruşi care se retrag plantează mine, avertizează specialiştii.
Forţele armate ucrainene au avansat până la 20 kilometri dincolo de râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre oraşul Svatove din regiunea Luhansk, au anunţat miercuri oficiali din Marea Britanie.
„Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruşi să fie îngrijoraţi de faptul că unităţi ucrainene se apropie acum de graniţele regiunii Luhansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o oficial vinerea trecută", a explicat Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informaţii.
Ucrainenii ar putea ataca drumul Svatove-Kremina din regiunea Luhansk. În paralel, armata câştigă teren şi în Herson, dar militarii trebuie să fie atenţi la capcanele lăsate de ruşi.
Trupele ruseşti lasă mine în satele din sudul Ucrainei în timp ce se retrag pe malul vestic al râului Nipru, a anunţat miercuri armata ucraineană.
„Părăsind aşezările din regiunea Herson, inamicul minează instalaţiile de infrastructură şi casele private, interzicând orice mişcare a locuitorilor locali", a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE 8:30 Zelenski vine cu veşti bune despre reuşitele armatei ucrainene. „Victoria Ucrainei va demonstra cât de mult poate contribui ţara la puterea globală a libertăţii şi a democraţiei”
„Astăzi avem veşti bune din prima linie, anunţă preşedintele ucrainean, pe pagina sa de Facebook.
Prima veste bună ar fi că „armata ucraineană desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării noastre, în cadrul operaţiunii actuale de apărare”, spune Zelenski.
Acesta anunţă că zeci de aşezări au fost deja eliberate de aşa numitul referendum rusesc numai în această săptămână, în regiunea Kherson, Harkov, Luhansk şi regiunea Doneţk.
În special, conform rapoartelor militare din regiunea Kherson: aşezările Lyubymivka, Khreshchenivka, Zolota Balka, Bilyaivka, Ukrainka, Velyka şi Mala Oleksandrivka, şi Davydiv Brid au fost eliberate de la ruşi şi stabilizate. „Şi aceasta este departe de a fi o listă completă...
Războinicii noştri nu se opresc. Şi este doar o chestiune de timp până când îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru”, promite Zelenski.
Preşedintele ucrainean reiterează, totodată, importanţa sprijinului financiar primit din partea Statelor Unite.
„Victoria Ucrainei va demonstra cât de mult poate contribui ţara la puterea globală a libertăţii şi a democraţiei”, conchide Zelenski.
UPDATE 04:00
Kremlinul a declarat că nu doreşte să ia parte la „retorica nucleară” răspândită de Occident, după ce un raport din presa britanică conform căruia Rusia se pregăteşte să-şi demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul său cu Ucraina s-a dovedit a fi fals.
UPDATE 01:00 NATO nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa
Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.
UPDATE 00:10 Parlamentul Rusiei finalizează procedura de anexare a regiunilor ucrainene
Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a aprobat, marţi, anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, finalizând procedura de ratificare parlamentară.
Rezumatul zilei
- Preşedintele american Joe Biden i-a garantat preşedintelui ucrainean Voldomir Zelenski că Washingtonul va oferi Kievului 625 de milioane de dolari pachet de ajutor pentru apărare
- Camera superioară a parlamentului Consiliului Federaţiei Ruse a ratificat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei
- Rusia a declarat că 200.000 de rezervişti din cei 300.000 planificaţi au fost deja chemaţi de când Putin a anunţat mobilizarea în urmă cu 10 zile
Acesta este cel mai bun răspuns al Ucrainei, în raport cu toate declaraţiile patetice, „referendumurile”, „tratatele”, „decretele” şi orice alte măsuri concepute la Kremlin în privinţa anexării teritoriilor ucrainene ocupate ilegal.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe